Budget, bokföring, skatter och marknadsföring. Att vara egenföretagare är fantastiskt roligt men också krävande. Trots det väljer många studenter att starta eget företag efter sina studier. För dig som går i dessa tankar erbjuder Nyföretagarcentrum erbjuder objektiv och kostnadsfri rådgivning.

Av: Ellen Mäkipiha

Intresset för entreprenörskap ökar alltmer,

speciellt bland de yngre. Många behöver dock en del hjälp och rådgivning i starten av sitt företag. NyföretagarCentrum erbjuder just hjälp och sin kunskap om de mest grundläggande och angelägna delarna inför att starta eget. Med mellan 90- 100 lokala kontor runtom i Sverige är den gemensamma komponenten för NyföretagarCentrum deras kostnadsfria, oberoende och konfidentiella rådgivning.
   — Rådgivningen är till för alla som funderar på att starta företag. Det kan handla om allt från att få struktur i sin affärsidé till att göra budget, hur man hanterar redovisningen eller marknadsföra sig. Vi finns där för att processen med en uppstart ska gå så smidigt som möjligt, säger Christer Dahl, rådgivare på NyföretagarCentrum i Eskilstuna.

I Eskilstuna startas cirka 500 företag varje år,

av dessa har drygt 38 procent varit kontakt med NyföretagarCentrum innan starten. Det mest vanliga är att en eller flera personer som planerar att bli företagare tar kontakt med NFC och får komma på en informationsträff som antingen rådgivare eller någon av NFC:s samarbetspartners håller i. Här får man information och svar på de vanligaste frågorna inför en uppstart och på vad NFC kan erbjuda.
   — Vi fungerar som ett bollplank för att utveckla en affärsplan och för detta har vi även individuell rådgivning.

Prioritet efter att man har skapat en tydlig, fungerande affärsidé,

är att registrera bolaget för att sedan ta sig ut på marknaden och börja sälja. Att vara i fas med tiden och ständigt utvecklas är två viktiga nycklar till framgång, tror Christer Dahl. Förutom den generella rådgivningen anordnar NyföretagarCentrum Eskilstuna också forum där blivande företagare och NyföretagarCentrums samarbetspartners får chans att mötas och nätverka. Bland NFC:s samarbetspartners återfinns bland annat banker, revisorer, försäkringsbolag och andra viktiga kontakter. Christer understryker att de företag som samarbetar med NFC inte får någon form av exklusivitet på de kunder som besöker centret. NyföretagarCentrum stöttas finansiellt till största del av det lokala näringslivet, det är grundbulten i NFC:s affärsidé. Vår rådgivning ska vara oberoende och med kundens bästa för ögonen vill vi främja företagande genom att bygga broar mellan entreprenörer, mycket för att bidra till en minskad arbetslöshet i landet. Hela den idéen skulle förfalla och bli något helt annat om vi erbjöd våra partners exklusivitet. Upp till tre år efter start är du välkommen till NFC. Detta eftersom att grundtanken är att hjälpa nya företagare, och att nästa steg naturligt är att börja betala för tjänster kring ditt företag.

På NFC i Strängnäs ser man en ökning av studerande som söker sig till centret.

Ofta ligger kopplingen i att studenter har drivit eller driver ett UF-företag, och vill utvecklas.
   — Allt fler unga ser entreprenörskap som en alternativ karriärväg och de är duktiga på att fylla sitt CV genom att jobba med sitt personliga varumärke och nätverka, vilket är A och O när du startar företag, säger Catarina Berglund, verksamhetschef på NFC i Strängnäs. Catarina Berglund arbetade själv för Mälardalens Högskola fram till förra året. Hon ser en stor nytta i att studenter går utanför den akademiska miljön för att skapa och bygga kontakter och hon hoppas på att i framtiden kunna öppna upp för större samarbeten med högskolor, för att öka kunskapen kring företagande.

”Allt fler unga ser entreprenörskap som en alternativ karriärväg och de är duktiga på att fylla sitt CV genom att jobba med sitt personliga varumärke och nätverka.”

Att göra en realistisk budget,

skaffa sin första kund för att prova sin idé i praktiken och att ta råd från så många håll som möjligt är några av tipsen Christer Dahl ger till nyföretagare.
— Man måste verkligen känna för det. Att starta och driva företag kräver mycket av en person och det krävs att du har bra koll på omvärlden och framförallt din bransch. Utan spaning, ingen aning – som man brukar säga, skrattar han.