Som konsult kan du skapa ett rikt kontaktnät, bredda arbetslivserfarenheten och prova på drömjobben. Supero har träffat några som hittat rätt karriärväg tack vare sin anställning hos rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L. Eriksson

Det är tidig torsdagseftermiddag och Sofia Blom, 28, har precis avklarat ett Skype-möte på läkemedelsföretaget AstraZeneca. Här har hon arbetat sedan oktober genom sin tjänst som konsult inom life science på rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad.

– Jag har en väldigt social och omväxlande tjänst på Randstad, vilket passar mig bra eftersom jag tycker att det är rätt roligt att söka och byta jobb. Man får testa och lära sig många olika saker under uppdragen, som här på AstraZeneca, där jag trivs jättebra. Och skulle jag inte trivas är det lättare att byta än om jag hade varit anställd på företaget där jag har uppdrag, berättar hon.

Redan i gymnasiet fastnade Sofia för ämnena kemi och biologi.

– Utgångspunkten var att jag skulle bli kemist och jobba med miljöfrågor. Sedan ändrade jag mig lite på vägen, säger hon och skrattar.

Med tiden blev Sofia allt mer intresserad av livsmedel och läkemedel, vilket resulterade i att hon skrev sin kandidatuppsats på Livsmedelsverket. 2016, i gapet mellan kandidat- och masterexamen, kom Sofia i kontakt med Randstad för första gången, som under detta mellanår gav henne jobb i form av ett vikariat som laboratorieingenjör.

– Mellanåret blev ett ypperligt tillfälle för mig att få lite arbetslivserfarenhet och jag tyckte att Randstad hade många roliga tjänster.

När Sofia två år senare blev klar med sin masterexamen i bioteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, kom hon återigen i kontakt med rekryterings- och bemanningsbolaget.

– Jag hade precis blivit klar med studierna och hade verkligen tentaklerna ute i mitt jobbsökande. Plötsligt hittade jag en tjänst som kvalitetsansvarig på ett livsmedelsföretag och tänkte att den måste jag bara ha. Eftersom tjänsten var utlyst av Randstad och jag hade trivts så bra hos dem tidigare var det en självklarhet att söka.

VAD ÄR FÖRDELEN MED ATT KNYTA SIG AN ETT BEMANNINGSBOLAG?

– Som ny i karriären har man inte hunnit få så många kvitton på hur bra man är, man har inte så stort kontaktnät – då fungerar företag som Randstad som kvalitetssäkrare. De ”går i god” för mig och visar att de tror på mig. Dessutom är det skönt att ha dem som bollplank.

VAD HOPPAS DU ATT RANDSTAD KAN GÖRA FÖR DIG?

– Jag hoppas att de sätter ord på min potential och placerar mig i rätt säten, att de vet vad jag går för och kan erbjuda mig jobb som är stimulerande.

VAD HAR DU FÖR FRAMTIDSDRÖMMAR?

– Jag vill gärna ha ett socialt jobb. För mig är det viktigare att min tjänst är rolig än att jag brinner för själva företaget. Och när jag blir lite äldre och visare, och har ett stort kontaktnät, kanske jag startar eget.

NÄR VI MÖTER JOHANNA DURING, 24,

har hon precis påbörjat sin arbetsdag på fintechbolaget iZettle, där hon under ett halvår ska arbeta inom redovisning.

– Jag hade en bild av att jobba med ekonomi bara handlade om att boka debet och kredit dagarna i ända, men det är så mycket mer än så. Jag är väldigt glad över att få arbeta här, berättar hon.

I ryggen har Johanna dels sin examen i företagsekonomi från Södertörns högskola, dels sin tjänst på rekryterings- och bemanningsföretaget Randstad, som gett henne uppdraget på iZettle. Samtidigt går hon Randstads treåriga traineeprogram.

– Jag hoppas att traineeprogrammet kan ge mig ett brett nätverk men också verktyg till att bli en bra medarbetare och ge mig kunskap om hur jag jobbar med andra på bästa sätt.

VAD INNEBÄR TRAINEEPROGRAMMET RENT PRAKTISKT?

– Det innebär att jag jobbar på uppdrag och är konsult på dagarna. Utöver det har jag en utbildningsdag varje kvartal, då jag exempelvis får utbildning i hur man jobbar mer effektivt eller hur man samarbetar bra i grupp.

​VARFÖR PASSAR ARBETSROLLEN SOM KONSULT DIG?

– Jag blir ganska lätt rastlös så att vara anställd på ett företag som gör att man lite enklare kan byta tjänst och arbetsplats utan att de lämnar ens rygg lockar mig mycket. Som konsult får jag testa på olika arbetsplatser och på så sätt också utvecklas. Traineeprogrammet på Randstad handlar mycket om personlig utveckling och hur man ska bli den bästa versionen av sig själv, vilket jag tycker är intressant.

Att Randstad är lyhörda för vilken yrkesdröm man har var något Johanna upplevde tidigt.

– Redan innan ”vi sa ja” till varandra förde vi en dialog om vad jag vill göra i framtiden och hur jag ska ta mig dit. Randstad är väldigt duktiga på att känna av om de kan erbjuda något som passar en och det man vill jobba med, säger hon och konstaterar:

– Jag har jobbat med andra konsultbolag tidigare, men ingen annanstans har jag känt att jag är en del av gänget samtidigt som jag är konsult som jag gör här.

Innan Johanna återgår till sin arbetsdag på iZettle berättar hon att hon ser ljust på sin yrkesframtid.

– Jag tror och hoppas att min tid här kommer att förlängas. Men även om jag trivs väldigt bra på iZettle är jag fortfarande nyfiken på världen och sugen på att testa olika uppdrag. Så jag har fokus på traineeprogrammet och ser fram emot vad det kan ge mig!

SOM NYEXAMINERAD INGENJÖR SOMMAREN

2017 hade Knut Green, 26, ingen aning om vad han ville göra, eller om han ens ville bli ingenjör. Detta trots att han hade gått programmet för industriell design- och produktutveckling vid Örebro universitet, som just är en maskiningenjörsutbildning. Istället började han studera till psykolog.

– Efter nästan ett år började jag dock känna ett genuint sug efter ingenjörsyrket. Så jag lämnade psykologistudierna och gav mig ut i branschen, berättar han.

​Trots att Knut helst ville jobba med renodlad design höll han dörrarna öppna och tog ett uppdrag som konstruktör, vilket visade vara ett bra drag. Snart insåg han nämligen att det var precis hans grej. Idag arbetar Knut på Heliospectras huvudkontor i Göteborg, där han är mekanikingenjör. Uppdraget blev hans tack vare Randstad.

– När jag läste om tjänsten på Randstad på LinkedIn tyckte jag att det verkade vara exakt det jag letat efter, vilket visade sig vara riktigt, säger Knut.

På Heliospectra är Knut ensam maskiningenjör, vilket i princip innebär att han själv har ansvar över mekanikutvecklingen.

– Det är såklart lite svindlande med så mycket ansvar när man bara har ett och ett halvt års erfarenhet bakom sig, men med det stöd jag får från ledning och kollegor upplever jag det bara som positivt.

VARFÖR ÄR RANDSTAD ETT BRA FÖRETAG ATT KNYTA SIG AN TILL?

– Jag har upplevt ett mycket bra stöd från min konsultchef, både under rekryteringsprocessen och efteråt. När jag har haft funderingar eller behövt stöd har jag märkt av ett genuint engagemang, vilket inte alltid är en självklarhet bland konsultchefer, eller chefer över huvud taget för den delen.

VAD HOPPAS OCH DRÖMMER DU OM I FRAMTIDEN?

– Jag vill kunna fortsätta såsom jag gör just nu – att utifrån ett helhetsperspektiv jobba med en mindre produkt. Att kunna betrakta den färdiga produkten och tydligt se och känna de avtryck jag lämnat. Det kanske låter väldigt egocentriskt och det är det nog också, men det är okej.

Det har nu gått några år sedan Knut tvivlade på sitt yrkesval. Kanske var en del av nyckeln till att hamna så rätt som han tillslut gjorde att söka sig till Randstad. Och att ha ett öppet sinnelag.

– Det har varit väldigt viktigt för mig att inte ta min bana för given bara för att jag har pluggat det ena eller det andra. Att vara öppen inför att testa en annan roll än vad jag först tänkt mig har gett mig möjligheten att utforska och hitta någonting jag verkligen trivs med. Det är jag glad för, avslutar han.

DET HAR GÅTT ETT ÅR SEDAN NELLIE BÄCKMAN,

25, blev teknisk kommunikatör på telekombolaget Ericsson. Ett uppdrag hon fått genom sin tjänst på Randstad.

– Det bästa med mitt jobb är nog att det är så brett, jag jobbar både strategiskt och operativt, säger Nellie när vi träffar henne en måndagsförmiddag i Ericssons lokaler i Göteborg.

Här arbetar hon med internkommunikation, vilket innebär att hon är inblandad i allt ifrån kommunikationsstrategi och planering till produktion av presentationsmaterial och planering av evenemang.

– Jag lär mig nya saker hela tiden och har stor möjlighet att planera och påverka mitt arbete. Dessutom innebär min roll att jag kommer i kontakt med många olika typer av människor, vilket jag tycker om.

Men Nellie skulle inte vara där hon är idag om det inte vore för Randstad, som hon började jobba hos 2015. På den tiden höll Nellie på att ta sin kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap vid Göteborgs universitet och ville kombinera studierna med arbete. På Randstad anställdes hon som rekrytering- och bemanningsassistent.

– Jag var internkonsult och jobbade inhouse på Randstad, vilket jag sedan gjorde under större delen av min studietid. Det gav mig verkligen en möjlighet till arbetslivserfarenhet som var relevant för min fortsatta karriär efter examen.

Med tiden har arbetsuppgifterna, ansvaret och arbetsmängden vuxit.

– Min anställning på Randstad har öppnat upp många dörrar och gett mig kontakter som jag tror är viktiga för framtiden.

SLUTLIGEN, VAD HOPPAS DU ATT RANDSTAD KAN GE DIG I FRAMTIDEN?

– Som många andra i början av sin karriär, vill jag kunna samla på mig så många projekt, erfarenheter och kunskaper som möjligt för att bli en attraktiv kandidat på arbetsmarknaden. Randstad har många olika typer av uppdrag och kunder, vilket gör att man kan fortsätta lära sig nya saker och samla erfarenheter utan att behöva byta arbetsgivare. Det tycker jag är bra!