Text: Liv Lövendahl Foto: Felicia Yllenius

SEB:s IT-landskap blomstrar med sina medarbetare. Här bjuds på ett arbetsklimat där kompetens och engagemang värdesätts – och kombineras med de resurser som krävs för att ligga i digital framkant.

”Det inspirerar mig att se så många kvinnor på ledande positioner”

Anna Carlsén hade ögonen på SEB:s imponerande digitala frammarsch under sin studietid och kände att det var självklart att söka till SEB:s IT Young Professional Program.

   — Det är en perfekt väg in i arbetet där den stegvisa introduktionen gjorde mig bekväm och trygg. Jag kom in i jobbet direkt och hade stöd av min handledare som guidade mig när jag behövde.

Programmet är sex månader långt, lika långt som provanställningen, och Anna berättar att hon efter de sex månaderna kände sig redo för sin roll som Information Security Officer.

   — Jag visste precis vilka uppgifter och utmaningar som väntade och jag kände mig väldigt väl förberedd, trots att min arbetsroll är minst sagt varierande. På kontoret har jag ofta möten med våra globala kontor gällande informationssäkerhet. Det blir mycket Skype när vi sitter i så många olika länder, men det funkar bra. Jag arbetar mycket med strategiska projekt och eftersom vi jobbar i en bransch där det sker stora förändringar finns det goda möjligheter att påverka hur morgondagens bank kommer att se ut.

Anna Carlsén

Titel: Information Security Officer

Utbildning: Linköpings universitet, systemvetenskapliga programmet, examen 2016.

Vilket är ditt favoritresmål?

”Jag har studerat i Singapore, jobbat  som volontär på Hawaii och rest runt i Centralamerika i flera månader. Jag gillar verkligen att resa, men måste jag välja en favorit, eller två, så är det Hawaii och Mexiko. Härliga surfställen med spännande kultur!”

Anna upplever att arbetsklimatet är kreativt och stimulerande med många roliga utmaningar och spännande uppgifter att lösa.

   — SEB är ett företag med en bra kombination av stabilitet, säkerhet och innovation. Det är ingen slump att vi har utnämnts till den mest digitala banken i norden. Jag är stolt över SEB:s förmåga att hela tiden ligga långt fram, trots att vi är en så stor organisation. Jag tror att en av anledningarna är att vi har de resurser som krävs för investeringar och satsningar som är nödvändiga för att ligga på topp.

Tack vare SEB:s stora organisation finns det många möjligheter att utvecklas inom företaget.

   — Det handlar om att våga ta för sig. På SEB kan man styra sin egen utveckling. Det är definitivt något som uppmuntras och som stöttas.

Att SEB satsar på sina medarbetares välmående tror Anna bidrar till att hon och hennes kollegor inte upplever den snabba IT-branschen som stressig.

   — Ibland börjar jag och några kollegor morgonen med ett träningspass på SEB:s gym där vi kör olika pass, till exempel yoga eller crossfit. Förutom gymmet är det många som laddar batterierna med meditation på lunchen eller kanske en massage.

”På SEB kan man styra sin egen utveckling.”

Tanken att olika perspektiv leder till mer välgrundade beslut genomsyrar arbetsklimatet på SEB och ger en bra balans.

   — Som tjej är det skönt att ha kvinnliga förebilder inom företaget. Det inspirerar mig att se så många kvinnor på ledande positioner och eftersom nästan hälften av cheferna är kvinnor, behöver man inte leta efter dem. Det skapar ett klimat där det är tillåtet att ta för sig som ung tjej. För mig är mångfald och jämlikhet viktigt.