”UTAN EXPERIS HADE JAG ALDRIG HAMNAT HÄR”

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

När Tim saknade kompetens till en tjänst som it-utvecklare fann han intensivutbildningen som ledde till en ännu mer spännande yrkesbana. Allt tack vare Experis Academy.

En tidig onsdagseftermiddag i juni. Det ekar ovanligt tomt i det stora kontorslandskapet på Ikea Communications i Älmhult. Här verkar Tim Larsson sedan några månader tillbaka som it-koordinator genom sin konsulttjänst hos Experis.

– På grund av corona har jag och alla mina kollegor mer eller mindre jobbat hemifrån en tid nu, men när vi väl har setts har det varit väldigt trevligt, säger Tim och ler när han vant visar oss in i de rymliga lokalerna.

Att Tim skulle få ett uppdrag som just it-koordinator var inget han hade planerat. Som utbildad civilingenjör inom industriell ekonomi med inriktning på mjukvaruutvecklande företag såg han snarare framför sig ett jobb som utvecklare. Tills han började söka tjänster hos företag och upptäckte att han saknade viss kompetens.

– Under min utbildning på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona hade jag läst en del programmering men inte tillräckligt mycket för att bli attraktiv på arbetsmarknaden, berättar han.

Men mycket lossnade när Tim sökte ett uppdrag genom Experis – ett konsult- och rekryteringsföretag inom ManpowerGroup, specialiserad på kvalificerad kompetens, främst inom IT. Tim fick förvisso inte uppdraget, men däremot tipset om att gå Experis Academy – en intensivutbildning för att kompetenshöja sin kunskap inom IT så att den passar specifikt till företag. Tim nappade. Och efter tre månader hade han spetskompetens som fullstack-utvecklare.

– Det var otroligt lärorika månader. Jag fick lära mig precis det jag saknat från högskolan; hur man binder ihop sin kunskap med det företagen efterfrågar. Dessutom sköter Experis Academy också processen med att ta kontakt med olika företag utifrån vad de tror passar ens kompetens. I utbildningen ingick det exempelvis att bli individuellt matchad med företag som fick komma och se vad man gjorde samt intervjua en. Det var väldigt bra.

För många av Tims kursdeltagarna på Experis Academy blev övergången till arbetsmarknaden både smidig och självklar. Men för Tim, som först ställt in sig på att landa en tjänst som utvecklare, blev vägen oväntad, ny och extra skräddarsydd. Något som går i linje med Experis vision om individuell karriärcoaching.

– Jag var nog den enda som inte valde ett rent utvecklingsjobb. Istället fick jag frågan om att ta ett uppdrag som it-koordinator, som är väldigt relaterad till min civilingenjörsutbildning. Som koordinator samordnar man problem som uppstår i system till utvecklare, på så sätt har jag även nytta av intensivutbildningen eftersom jag verkligen förstår vad utvecklarna pratar om. Så jag är jätteglad över att jag gick Experis Academy, det är ju med hjälp av dem som jag fick det här jobbet!

Lokalen är full av gigantiska skärmar och kanske är det bland dem en it-koordinator känner sig som mest hemma.

– Jag trivs jättebra här. Mitt uppdrag är som sagt att korrigera fel i systemen – att både lösa dem fort och hitta rotorsaken till dem så att de inte uppstår igen. Det är väldigt utvecklande. Sedan har jag även hand om att ta in nya förslag på förändringar till systemen från businessidan så att utvecklarna kan implementera dem i ett senare skede.

Tims uppdrag på Ikea sträcker sig över åtta månader. Under tiden finns konsultchefen på Experis som stöd och bollplank om han skulle behöva.

– Det är en trygghet att ha dem i ryggen. Experis har många kontakter runt om i affärsvärlden, vilket gör att man enklare kommer i kontakt med personer än om det hade hängt på en själv. Dessutom blir det mer trovärdigt att söka jobb så tycker jag.

Tim berättar att han inte riktigt vet vad han vill arbeta med i framtiden, mer än att det är inom IT av något slag. Kanske som projektledare eller som produktchef. Han tittar ut över kontorslandskapet och blir tyst för ens stund, innan han avslutar:

– Men just nu trivs jag verkligen jättebra här, inte minst för att jag får jobba för ett globalt företag och ha kontakt långt utanför Sverige. Kanske jag får stanna kvar även när uppdragstiden är slut, det är i alla fall något jag hoppas på.