Framtidens samhälle kommer allt närmare

På Trafikverket stavas framtid HÅLLBARHET. Det betyder att verksamhetens långsiktiga mål genomsyras av FN:s hållbarhetsmål. Och att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

Trafikverket planerar, bygger och sköter det statliga väg- och järnvägsnätet. De ansvarar även för den långsiktiga planeringen av sjö- och luftfart. Kort sagt en arbetsplats som knyter samman Sverige med alltmer digitaliserad teknik. Och som förenar yrkesstolthet med framtidsvisioner.

Text: Monica Rogstadius Foto: Rickard L. Eriksson & Nicke Johansson

Det är svårt att vara alla till lags. Trafikverket arbetar på uppdrag av regeringen. I andra änden tampas de med oss vanliga dödliga, som ibland ilsknar till när vägarbeten tvingar oss att sänka farten eller tågförseningar sätter käppar i våra egna hjul.

— Jo, visst är det så. Och det kan onekligen kännas utmanande, svarar Emil Adén, HR-strateg och ansvarig för arbetsgivarprofilering, när han hör mina beskyllningar. Det är något vi aldrig negligerar. Men utmaningarna är större än så. En av våra största utmaningar är att så snabbt och effektivt som möjligt svara upp på FN:s globala hållbarhetsmål. Att förena infrastrukturen med hållbar samhällsutveckling

Vi gör Sverige närmare

Det märks att han är stolt över sin arbetsplats och deras uppdrag.

Hans kalender är kompakt och jag lyckas fånga honom en lunch mellan olika möten.

Han vevar entusiastiskt med armarna över tallriken och berättar med ett leende hur spännande det är att få jobba i helhetsperspektiv som knyter samman vårt Sverige.

— Jag är uppväxt i Nybro och har en del av mina släktingar i Skåne. Ska jag hälsa på dem får jag verkligen se bredden av vår verksamhet. Har jag inte tid att bila hela vägen ner från Stockholm så tar jag tåget eller flyget till Malmö. Eller som jag gjorde i somras, tog båten över till Gotland och sen vidare till Fårö med en av våra gula vägfärjor. Så jag tycker verkligen att vi gör Sverige närmare, berättar han med ett leende.

Livets många vägval

Vägen till Emils karriär liknar mer de små slingrande vägarna än Trafikverkets stora nationella riksvägar. Han älskar djur och är i grunden utbildad djurvårdare. När han läste sin Master på högskolan i Kalmar blev det ekonomi med inriktning marknadsföring. Som den driftiga person han är var han med och startade ett av Sveriges första djurapotek och försåg södra Sveriges djursjukhus med läkemedel.

Hans nyfikenhet och vilja till utveckling ledde honom vidare till Nordea som ekonom. Där blev han snabbt kontorschef och eftersom han även älskar människor kom arbetet alltmer att handla om HR-frågor och employer branding.

— När jag fick veta att det fanns en ledig HR-tjänst på Trafikverket lockades jag av möjligheten att få jobba med så många och breda perspektiv. Och då också kunna ta ytterligare steg i min utveckling. Jag gillar stora företag och tycker om långsiktiga projekt.  Det får gärna ta lite längre tid att komma till beslut bara man får möjlighet att köra fullt ut sen, säger han med sin smittande entusiasm.

Yrkesstolthet i alla led

Flexibiliteten i arbetet är en annan fördel. Behöver han resa iväg och se hur arbetet fungerar på andra orter gör han det, behöver han jobba hemifrån är det fullt möjligt.

— När jag reser runt och pratar med olika medarbetare upplever jag ofta att de har yrkesstolthet. Oavsett om det är en tekniker, befälhavare på färjorna eller projektledare, en projektingenjör eller samhällsplanerare, IT-tekniker eller inköpare, säger han och ser rätt yrkesstolt ut han också.