Innovation och hållbarhet är ledstjärnan i varje projekt

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L. Eriksson

Projektlösning, samarbete och innovation präglar Dayana Sambas dagar på Trafikverket. Kärleken till dessa delar fann hon redan under sin utbildning.

Det har bara gått några få månader sedan Dayana Samba tillträdde sin nya tjänst som projektledare på Trafikverket, men hon vet redan att hon har hamnat precis rätt. 

– Det är mycket fokus på samarbete, projektlösning och innovation. Allt det som jag tycker är riktigt kul och som jag dessutom fastnade för under min utbildning. Nu får jag uppleva detta i mitt jobb, säger hon och ler när vi möts en tidig höstförmiddag. 

Det var 2018, när Dayana Samba hade gått klart utbildningen Civilingenjör och Lärare med inriktning mot energi och miljö på KTH, som hon från första början kom i kontakt med Trafikverket.

– Det var egentligen av en ren slump som jag trillade över annonsen. Man sökte en projektingenjör inom EU-programmet Shift2Rail. Eftersom jag hade berört ett EU-projekt i mitt examensarbete tänkte jag att det kanske kunde vara något för mig, säger hon, men tillägger:

– Jag hade aldrig läst om järnvägssystemet och hade bara lite insyn i det, men tyckte det lät väldigt spännande. Jag har alltid drömt om att bli projektledare och då är just kunskap inom pedagogik och ledarskap fundamentalt att ha med sig, vilket jag hade från utbildningen.

Genom rekryteringsföretaget Academic Work fick Dayana Samba tjänsten på Trafikverket, och senare blev hon anställd direkt av Trafikverket. Idag har hon varit här, på Trafikverket i Solna, i drygt tre år.

– Jag har en stor förståelse för mina kollegor som jobbat här i 30 år. Det finns verkligen en utvecklingspotential på Trafikverket, inte minst för att myndigheten är så stor, finns över hela landet och inkluderar över 150 olika yrken. Man kan klättra karriär- och yrkesmässigt, men också testa på olika befattningar och gå kurser.

För Dayana Samba är det projektledarrollen och att få arbeta med hållbarhet som lockar. Som projektledare leder hon flera projekt inom sin sektion på myndigheten.

– Framför allt leder jag och deltar i olika projekt inom forskningsprogrammet Shift2Rail, som är ett samarbetsprogram inom EU för just järnvägsforskning. Det finns ju en viktig miljö- och hållbarhetsaspekt när det gäller valet av transporter, vilket gör att mitt arbete känns både spännande och betydelsefullt.

Ett flertal av de uppdrag Dayana Samba leder och medverkar i sträcker sig över flera år.

– Nu jobbar jag exempelvis med ett projekt som vi beräknar kommer ta två år till fullt färdigställande. Det handlar om att rusta upp en nedlagd bandel för att förbereda en testplats där vi ska kunna testa resultatet från forskningsprogrammet. Målet är att se till att platsen är färdigställd när testerna ska genomföras.

Ett annat projekt Dayana Samba har legat bakom handlade om uppköpet av en fjärrstyrd robot, som man hoppas ska kunna finnas till hands för lättare underhållningsarbete på järnvägen i framtiden.

– Mitt uppdrag var att leda upphandlingen, vilket dels innebar att få med allt tekniskt i specifikationen, dels se till den juridiska delen. Det var lättare sagt än gjort, men det var en fantastisk känsla när jag väl fick ta emot roboten och vi kunde provköra den.

Varför är Trafikverket en givande arbetsplats?

– Jag tycker om att det finns en större aspekt på det arbete vi gör. Oavsett vilken roll man har inom Trafikverket gör man en viktig insats för samhället. På samma sätt som jag själv drivs av utmaningar och att utvecklas gör även Trafikverket det, säger hon och blir tyst för en stund, innan hon summerar:

– Trafikverket har i uppgift att binda samman landet och göra så att varor och människor kan transporteras smidigt och hållbart. Den kombinationen är perfekt för mig – jag får både ha intressanta och utmanande arbetsuppgifter för att uppfylla den uppgiften, men också möjligheten att göra ett avtryck, såväl hos Trafikverket som för vår miljö.