Studentmössan har inte alltid varit en självklarhet!

Studentmössans design!

Visste du att studentmössan användes redan på 1840-talet? Då var den inte helt olik från hur den ser ut idag, även om både kvalité och dekorationer självklart har blivit bättre. Det ryktas om att det var östgötastudenten Gerhard Von Yhlen som stod för designen av den allra första studentmössan. Om han bara visste vilken betydelse studentmössan har idag och att studenter idag är fria att sätta sin egen touch på studentmössan. Hos Crownstudent går det till exempel att bestämma allt ifrån modell, kokarder, brodyrer, färger och pins. Alla vill ha sin helt egna design på sin studentmössa! Att få planera sin studentdag är alltid med ett pirr i magen och val av studentmössan är en stor del av det!

Studentmössans historia, inte ett minne blått!

På 1840-talet betydde studentmössan däremot att man var medlem i studentkåren och det var ett antal år senare vid 1862 som betydelsen ändrades till det vi alla känner till som studentexamen! Men det var inte alltid helt jämställt, att kvinnor skulle ha på sig studentmössa var olämpligt. Tack vare att några kvinnliga medlemmar ur Uppsala kvinnlig studentförening protesterade mot detta genom att bära studentmössan offentligt, gick den tillslut igenom som ett unisexplagg. För kvinnor var det en självklarhet redan då, vilket vi kan vara tacksamma för idag. För tänk att fira sin studentdag utan studentmössan, det är ju liksom studentmössan som gör studenten! Det är ett minne för livet!

Studentmössan, varför är den så viktig?

Studentmössan är (förutom eventuell bröllopsklänning/bröllopskostym) det mest betydelsefulla plagget som vi bär i livet och hänger med genom hela livet i en egen flyttlåda med andra minnessaker. Den representerar ändå 12 års skolgång och nästa kliv ut i vuxenvärlden. Till Friheten! Många påstår att studentdagen är den absolut roligaste dagen i livet, fylld med glädje och motivation inför det kommande livet. Säkert innan studentdagen, under och efteråt, susar tankarna om vad som kommer hända när skolgången är slut. Är det dags att plugga vidare, komma ut i arbetslivet eller åka på en lång resa till andra sidan jorden? Oavsett vad som är planen, handlar studentdagen både om att sätta punkt och att börja ett nytt kapitel där du bestämmer vad du vill göra!

Crownstudent har de nöjdaste studenterna i Sverige, beställ din Crown nu och var säker på att du kommer älska din studentmössa!

Beställ din studentmössa hos Crownstudent!