Att inte sova tillräckligt är dåligt för hälsan, humöret och pluggförmågan. Och steg 1 för en bra nattsömn är att somna snabbt. Här är 6 tips som gör det lättare att somna.

Visste du att vissa undersökningar tyder på att så mycket som 50% av alla studenter är sömniga på dagen och att upp till 70% sover för lite? Att lägga sig på kvällen och inte kunna sova utgör ofta en ond cirkel där stressen av inte kunna somna gör det ännu svårare att somna. Det finns dock en hel del tips som kan göra insomnandet lättare. I den här artikeln lyfter vi sex av dem.

1. UNDVIK SKÄRMAR I NÄRA ANSLUTNING TILL NÄR DU SKA SOVA

Om du är en av många som kollar på telefonen, datorn eller surfplattan just innan du ska sova kan det vara värt att sluta med det. Det blåa ljuset som kommer från nämnda enheter har nämligen en negativ effekt på nattsömnen. Om du gärna vill ha något att göra innan du sover, läs hellre en bok eller en tidning. Om det inte är ett alternativ bör du åtminstone dra ner ljusstyrkan på skärmen.

2. OPTIMERA SOVOMGIVNINGEN

Se till att ditt sovrum har bra sovförutsättningar. Några punkter att tänka på är:

  • Se till att du ligger bekvämt, både vad gäller madrass, kudde och täcke.
  • Sov i ett mörkt rum. Dra för persienner och din eventuella rullgardin. Även om du stänger dörren kan det även vara värt att släcka lamporna i det närliggande rummet.
  • Ha svalt i rummet. Om det är varmt kan du öppna fönstret ett par timmar innan du ska sova.
  • Minimera ljudnivån. Har du något som gör småljud hela natten, till exempel en klocka eller en dator, kan du dra ut kontakten medan du sover.
  • Sov bättre med nya sängkläder. Just nu får du 20% på all bäddtextil hos Sängjätten när du laddar ner WeSupero-appen.

3. STRESSA INTE INNAN DU SKA SOVA

Undvik att gå från 100 till 0. Hitta en rutin innan du går och lägger dig som tillåter dig komma ner i varv och glömma dagens bravader. Ät en macka, ta ett glas mjölk, läs lite eller lyssna på en podcast. Vad som än funkar för dig är bra.

4. TIDIGARELÄGG ALLT KAFFEDRICKANDE

Undvik att ta dagens sista kaffekopp sent på dagen. Koffein kräver sin beskärda del tid för att brytas ner, så dricker du kaffe timmarna innan du ska sova kommer en del koffein finnas kvar i blodet, vilket kommer göra det svårare att somna.

5. TA INTE TUPPLURAR

I synnerhet inte sena sådana. Få saker är så skönt som att ta en tupplur, men de försvårar insomnandet senare på kvällen.

6. TRÄNA INTE FÖR SENT

Träning är generellt sett bra för sömnen, men inte när den utförs för sent. Träning får stresshormonerna att skjuta i höjden i nära anslutning till passet. Om du ska träna bör du göra det några timmar innan du normalt går och lägger dig.