Av: Ellen Mäkipiha

Cruitway är plattformen där du som är akademiker på ett enkelt och effektivt sätt kan hitta tjänster som passar dig. Supero träffade grundarna som också delade med sig av sina jobbsökartips.

Efter år av studier är man ivrig att ta sig ut på arbetsmarknaden. Men tiden man lägger ner på att hitta en tjänst som passar ens utbildning är idag mycket längre än tiden man lägger ner på att finslipa sin jobbansökan. Detta har inte gått obemärkt förbi killarna på Cruitway, som lanserade en tjänst som ska effektivisera ditt arbetssökande genom att på ett och samma ställe hitta jobb som matchar just din kompetens.
Cruitway fungerar som en plattform för jobbannonser, där användarna är unga akademiker. Genom ett samarbete med stora arbetsgivare landet runt samlas här lämpliga jobb, traineeprogram och praktikplatser som ska passa de flesta större utbildningarna idag.

– Vår idé är att det inte ska behöva ta flera timmar att leta jobb, utan att det ska räcka med 30 sekunder i mobilen. Vår bransch ligger extremt långt efter tekniskt sett, det är missanpassat efter samhällets utveckling. Det finns så många jobbsajter idag, men ingen som vi tycker gör det riktigt enkelt för dig. Därför existerar vi, för att vi vill vända upp och ner på branschen och låte den som söker jobb vara kungen, säger Adrian Swartz, VD på Cruitway.

Teamet består av fem stycken IT-ingenjörer och en rådgivare från HR-branschen. De flesta har själva varit studenter.
Adrian som tidigare grundat och drivit en kommunikationsbyrå, fick under sin tid som egenföretagare också inblick i att även arbetsgivare ofta har svårt att hitta rätt person för rätt jobb, vilket spädde på hans idé ytterligare.

– När jag kommunikationsbyrån och arbetade med manga större bolag märkte jag att kompetensförsörjningen var en stor utmaning för företagen.
Samtidigt hörde han från kompisar som pluggade att även de var frustrerade över att det tog både lång tid och mycket energi att hitta rätt tjänst.

Det är ett samhällsproblem att många lägger ner flera år av sitt liv på att utbilda sig men ändå behöver lägga ner otroligt mycket energi och tid på att söka runt efter en tjänst som matchar ens kompetens.
Det borde vara tvärtom, menar han. Man ska kunna lägga ner minst tid på att hitta relevanta tjänster, för att istället få mer tid till att faktiskt göra en bra och personlig ansökan.

– Två av tre studenter är oroliga över vad de ska göra efter plugget. När vår far- och morföräldrar växte upp pluggade man, fick jobb på lokala bruket och sen jobbade man där i 30 år. Åtminstone om vi ska vara fördomsfulla. Det har skett ett stort trendskifts och nu byter vi jobb oftare än någonsin.

Cruitway finns både på webben och som applikation, vilket såklart fyller ett syfte.

– Det mobila användandet är störts hos oss, vilket inte är så konstigt. En del av tanken är att du ska kunna kolla ditt jobbflöde precis som du kollar ditt Facebookflöde. Dyker det upp ett jobb i appen och du är på språng sparar du enkelt ner det så att du i lugn och ro kan ansöka när du väl sätter dig vid datorn.

Tjänsten lanserades i januari, och har hittills fått bra respons från både studenter och examinerade. Användarna finns på alla lärosäten runtom i Sverige men Lund och Uppsala är hittills flitigast på tjänsten.

– Vi har många användare som pluggar första året, det vi hört är att de tycker det är kul eftersom det är ett enkelt sätt för dem att uppdatera sig och se vad de kan bli av sin utbildning.

Men det finns även de som är examinerade sedan flera år tillbaka och redan ute i arbetslivet som ändå använder sig av tjänsten för att hålla koll på marknaden.

Idag har Cruitway kontor både i Uppsala och Stockholm och även en del studenter som jobbar extra inom sälj och marknadsföring.
Än så länge är tjänsten bara till för akademiker, du måste alltså ha någon form av utbildning för att kunna skapa en profil på sidan. Adrian Swartz utesluter dock inte att Cruitway kan komma att växa till något bredare, men först vill de utveckla grundidén och låta den ge mer resultat.

– Vi jobbar allihop tillsammans mot visionen att bli den bästa karriärtjänsten för unga i Europa, men vi är också ödmjukt inställda till att vi är nya och har mycket kvar att utveckla.

Utdelningen betyder mycket för gänget bakom Cruitway, när de får svar på att det de gör faktiskt gör skillnad.
– Vi hade till exempel en kille som hörde av sig för att berätta att han hittat ett jobb hos oss, i detta fall på en bank, som han sökte och fick, som han inte hade sett någon annanstans, säger han och fortsätter;
– Det är det som gör allra mest lyckliga, när en person som fått jobb genom oss hör av sig och tackar för att vi skapat tjänsten – det är våra magic moments.