Att äta billigt är inte så svårt som man kan tro. Här är 9 lättapplicerbara tips som hjälper dig reducera dina matkostnader.

”Många bäckar små” är ett ordspråk som tankarna lätt dras till när man pratar om att äta billigare. Det finns många tips för hur man kan reducera sina matkostnader, men majoriteten känns irrelevanta på egen hand. När de läggs ihop kan man dock komma upp i en summa som faktiskt gör skillnad. Här är 9 tips på hur du håller nere dina matkostnader.

1. PLANERA INKÖPEN OCH STORHANDLA

Desto oftare du handlar, desto större är risken för att du får med dig livsmedel du inte behöver. Planera vad du ska äta en vecka framåt, skriv en lista och sedan handlar du för hela veckan på en gång.

2. HANDLA NÄR DU ÄR MÄTT

Det kanske låter tramsigt, men det finns bra stöd för att man handlar mer när man är hungrig. Undvik därför att genomföra veckohandlingen innan du ätit en rejäl måltid.

3. KÖP MYCKET NÄR DET ÄR RABATTERAT

Ta hjälp av butikernas reklamblad för att lokalisera bra erbjudanden på de livsmedel du behöver. Köp mycket av det som går. Mjöl, pasta, ris och liknande produkter har en lång hållbarhet. Frysvaror kan du också köpa så mycket du har plats för.

4. MINSKA KÖTTKONSUMTIONEN

Att äta mindre kött har många fördelar, varav en är att det är sunt för plånboken. Dryga ut vissa rätter med vegetariska alternativ. Lagar du köttfärssås kan du till exempel ersätta en del av köttfärsen med rotfrukter, bönor och svamp.

5. KÖP KEDJORNAS EGNA VARUMÄRKEN

Nästan alla livsmedelskedjor har ett eget varumärke. Genom att minska antalet mellanhänder kan de erbjuda bättre pris på sina egna produkter utan att för den sakens skull kompromissa med kvaliteten.

6. GÖR MATLÅDOR

Det krävs ingen matematiker för att räkna ut att en lunch för 50–100 SEK inte är finansiellt optimalt. Laga luncherna hemma och värm upp på skolan.

7. UTNYTTJA RESTERNA

Gör ny mat av dina rester. Blir det mycket kyckling över är det till exempel lätt att svänga ihop en soppa med det som bas. Vips så har du ytterligare en lunch eller en middag!

8. ANVÄND EGNA MATKASSAR

Igen: Många bäckar små. Ta med egna kassar och spara in den kostnaden – i längden gör det lite skillnad. Att det är bra för miljön är en ytterligare bonus.

9. BAKA EGET BRÖD

Och andra saker i den mån det går. Bröd är dock ett särskilt bra exempel ur ett kostnadsmässigt perspektiv då 1) många äter relativt mycket bröd och 2) det är extremt billigt att göra själv.