Text: Marianne Hulkko Foto: Johan BŠävman

Hur optimerar du din studieperiod och ökar dina chanser till anställning? Vi har talat med studievägledare inom företagsekonomi för att få de allra bästa tipsen.

   – Företagsekonomi är en bra och bred plattform för ett flertal olika arbetsområden, säger Katarina Larsdotter Wendel, studievägledare för företagsekonomi på Lunds Universitet. 

På Arbetsförmedlingens hemsida listas yrkena banktjänsteman, ekonomiassistent, finansanalytiker, finansekonom, företagssäljare, marknadsförare, revisor med flera. Ekonomihögskolan, fakulteten vid Lunds Universitet, erbjuder en rad inriktningar inom ekonomi. Vad gäller företagsekonomi ser framtidsutsikterna ljusa ut.

  – Företagsekonomi är något som alltid kommer att behövas och något som alla företag behöver bearbeta på ett eller annat sätt. Bland studenterna i företagsekonomi på Lunds Universitet får 90% arbete efter examination.

Tips som Katarina vill ge blivande företagsekonomer är att se utanför ramarna av utbildningen. Livserfarenhet är viktigt, och att bygga på sitt CV redan från dag ett är något hon varmt rekommenderar.

  – Något som anses väldigt meriterande bland arbetsgivarna är om du varit verksam utomlands. Vi erbjuder en termins utlandsstudier i alla världsdelar utom Afrika. Du betalar för resan och uppehållet själv, men resten ingår. Det är verkligen en jättechans som jag råder alla att ta. Det ser attraktivt ut för arbetsgivarna att du har arbetat med problemlösning och anpassat dig till yrkeslivet i ett annat land.

Överlag tycker jag att man ska bygga på portfolion redan från början. Samla på erfarenheter! Har du gjort något grupparbete som skänkt dig ökade kunskaper och färdigheter? Skriv ned det! 

Gör saker vid sidan av pluggandet; komplettera med en kurs – till exempel om du ska arbeta med marknadsföring kan beteendevetenskap vara meriterande. Se vad som krävs av dig inom olika företag och tjänster. Var redo att bredda och fördjupa dig i ditt intresseområde. Gå med i föreningar och ägna tid åt att samla kompetenspoäng. Detta är främst ett teoretiskt och akademiskt program, så det kan vara bra att vidga sina vyer och få lite verklighetsanknytning. Ett annat bra tips jag kan ge är att lära dig ett nytt språk, det värderas högt på arbetsmarknaden. Sedan tycker jag man gott kan höra av sig till företaget man brinner för att arbeta på! Arbetsgivare brukar bara bli glada om någon är intresserad av och entusiastisk över deras företag. Ta kontakt, fråga om vilka kompetenser som eftertraktas, fråga om ni kan ses för en intervju. Svårare än så är det inte!

KOM IHÅG:
1. Företagsekonomi erbjuder ett brett yrkesområde, hitta vad du är intresserad av och bredda eller fördjupa dig i ditt intresseområde för att hitta din nisch.

2. Börja bygga på ditt cv/portfolio redan från första dagen och vänta inte tills du börjar arbeta. Det är alltid bra att ha något att visa upp. Börja där du står idag och bygg vidare.

3. Engagera dig utöver utbildning på andra meriterande aktiviteter.

4. Studera utomlands och lär dig med fördel ett nytt språk.

5. Hör av dig till företagen – se vilka färdigheter som efterfrågas och studera dem.