”En god smörgås med utgångspunkt i en baguette som man rostat så att den är varm och frasig går snabbt att göra. Här kommer några exempel på smörgåsar som jag själv gärna äter. Det går givetvis att göra hur många varianter som helst. Vilka pålägg gillar du själv? Vad är du sugen på? Vad har du hemma?”
BAGUETTE MED GETOST OCH FIKON

Ingredienser
– 1⁄2 baguette
– flytande honung – olivolja
– 8 valnötter
– 4 skivor bacon
– 100 g chèvre (getostrulle) – flingsalt och nymald – 4 mogna färska fikon svartpeppar

Metod
Sätt ugnens grillelement på full effekt. Rosta valnötterna i en het, torr stekpanna och lägg dem på ett fat. Knaperstek baconet i samma panna. Skiva getosten och fikonen i vardera 8 skivor. Skär baguetten i 8 grova skivor (cirka 4 cm breda). Rosta brödskivorna gyllene på ugnsgaller i ugnen, vänd på skivorna så att båda sidor får färg. Platta därefter till de rostade brödskivorna något så att de blir lagom stora att placera getostskivorna på. Arrangera getost, fikon, bacon och valnötter på brödet, ringla över honung och olivolja och krydda med salt och peppar.
”Jag är barnsligt förtjust i färska fikon när de är i säsong. En macka med fikon, getost, valnötter och knaperstekt bacon är supergott om fikonen är fina och mogna! Servera gärna en grönsallad med vinägrett till baguetten så blir det en mer komplett måltid.”
BAGUETTE MED TOMAT OCH CHORIZO

BAGUETTE MED TOMAT OCH CHORIZO
Ingredienser
– 1 halvbaguette – 4 kvisttomater
– olivolja
– salt
– 20 skivor god chorizo eller annan motsvarande luft – torkad charkuteri av gris
Ingredienser
– 1 halvbaguette – 4 kvisttomater
– olivolja
– salt
– 20 skivor god chorizo eller annan motsvarande luft – torkad charkuteri av gris
Metod
Sätt på ugnens grillelement på full effekt. Dela baguetten på längden. När ugnen är varm, rosta halvorna med snittytan uppåt i några minuter eller tills de har en gyllene färg. Dela tomaterna och riv dem på den grova sidan av ett rivjärn ner i en finmaskig sil. Låt vattnet från tomaterna rinna av i ett par minuter. Lägg det avrunna tomatköttet i en liten skål, blanda med lite olja och krydda med salt. Lägg tomatrivet och chorizoskivorna på bröden och ät direkt. Jag har ätit rätt många sådana här smörgåsar och kommit fram till att godast att dricka till är Coca Cola med is och citron.
BAGUETTE MED RÖKTA RÄKOR OCH MAJONNÄS

– 1 hårdkokt ägg
– 1 citron
– 1 liten knippa gräslök
– 1 halvbaguette
– 1 dl majonnäs
– 300 g skalade rökta räkor – nymald svartpeppar
BAGUETTE MED RÖKTA RÄKOR OCH MAJONNÄS
– 1 hårdkokt ägg
– 1 citron
– 1 liten knippa gräslök
– 1 halvbaguette
– 1 dl majonnäs
– 300 g skalade rökta räkor – nymald svartpeppar
Metod
Sätt på ugnens grillelement på full effekt. Dela baguetten på längden. När ugnen är varm, rosta halvorna med snittytan uppåt i några minuter eller tills de har en gyllene färg. Bred majonnäs på bröden. Lägg på räkorna, riv över kokt ägg, raspa över citronskal och klipp över gräslök. Krydda med svartpeppar. Ät smörgåsen nygjord och drick gärna en kall öl eller ett glas riesling till.
”Salt och sött är ofta gott ihop, därför är en bit ost och frukt en god kombination. Vilka ostar och frukter som smakar bäst ihop är svårt att säga. Ostar varierar väldigt mycket i smak beroende på vilken mjölk de är gjorda på och i vilket stadium av mognadsprocessen de befinner sig i. Med frukt är det på liknande sätt, smaken beror på sort och hur mogen den är.”
BAGUETTE MED BLÅMÖGELOST OCH PÄRON

BAGUETTE MED BLÅMÖGELOST OCH PÄRON
– 1 halvbaguette
– 150 g blåmögelost, kylskåpskall (helst lite mildare till karaktären och inte alltför salt)
– 1 saftigt päron av en söt sort – rumstempererat smör
– grovt krossade valnötter
-flytande honung
– nymald svartpeppar
– 1 halvbaguette
– 150 g blåmögelost, kylskåpskall (helst lite mildare till karaktären och inte alltför salt)
– 1 saftigt päron av en söt sort – rumstempererat smör
– grovt krossade valnötter
-flytande honung
– nymald svartpeppar
Metod
Sätt på ugnens grillelement på full effekt. Dela baguetten på längden. När ugnen är varm, rosta halvorna med snittytan uppåt i några minuter eller tills de har en gyllene färg. Smula osten grovt med en gaffel och skiva päronet tunt med en japansk mandolin. Bred rikligt med smör på brödet. Lägg på ost, päron och valnötter, ringla över honung och krydda med salt och peppar. Servera med ett glas äppelmust eller öl.
TESTA OCKSÅ:
Avokado och rökt lax
Rostbiff och remouladsås
Ägg och gräslöksmajonnäs
Recepten är ur Mathias Dahlqvists bok Hemkunskap.
Boken är fylld med mumsiga rätter med enkla steg-för-steg. recept som passar även den som är ovan i köket.