Text: Marianne Hulkko Foto: Emelie Otterbeck

Emil Adén började arbeta på Nordea 2008, men yrkesrollerna har sett olika ut. Han var rådgivare, kontorschef, projektledare samt bransch manager innan sin nuvarande position som Employer Branding Manager.

– Konkret kan man säga att jag idag arbetar med att attrahera potentiella kandidater till Nordea och i dessa sammanhang vara bolagets ansikte utåt. Jag förmedlar till potentiella kandidater varför de ska arbeta hos oss så att en bra matchning kan göras från båda håll. I min roll som Employer Branding manager ser jag mig som en vattendelare. Om någon är osäker på om han eller hon vill arbeta på Nordea så når de fram till ett svar på det.

Emils intresse för att skapa en positiv påverkan hos människor samt möjligheten att få vara med och bygga varumärke ledde honom till sin nuvarande roll på Nordea.

– Jag tycker om när det händer mycket kring mig och att få många att arbeta mot ett gemensamt mål. Mina styrkor ligger i att jag är social och har ett strategiskt tänk. Jag är bra på att se helheter, även när det saknas pusselbitar. Mitt jobb passar mig utmärkt då jag har möjligheten att göra ett avtryck. Det absolut bästa med mitt jobb är att få träffa en nyexaminerad, vars resa jag följt, nå anställning på sitt drömjobb tack vare mig, det känns fantastiskt! Jag uppskattar också att kunna bo kvar i Stockholm och samtidigt ha kollegor över hela Norden. Det är även en stimulerande utmaning att arbeta för att öka medvetenheten kring att Nordea också är ett av de största IT-bolagen i Norden. 

Med flera år i branschen händer det att man stöter på motgångar.

– Det händer alla. Ibland får man börja om från början helt. Den sanna utmaningen ligger i att plocka upp ny energi igen när saker och ting har gått snett. Ett tips som man kan behöva öva på är att undvika att ta det personligt. Lär man sig det så har man mycket att vinna. Sedan bör man skilja på jobb och vardag. På tunnelbanan hem lämnar jag jobbet på jobbet. Ett tredje tips är att, utöver att finna en syssla du brinner för, välja rätt chef och arbetskamrater då du förmodligen kommer att spendera mycket tid med dem.

Emil är positiv till att prova sig fram i karriären.

– Jag tycker man ska våga och utmana sig själv. Man bör även utveckla ett mer avslappnat förhållande till jobbsökande. 

Är det något man inte kan så går det mesta att lära sig. På Nordea söker vi personer med lämplig examen, helst en masterexamen, för tjänsten de söker. Sedan gäller det främst att man har rätt attityd. Nyckelordet är förändringsbenägenhet. En flexibel person som vill gå de där extra metrarna, är positiv, öppen, glad – sådana saker som går hem överallt.

Vad gäller Emils egna framtidsplaner står inget skrivet i sten.

– Jag har släppt på det där med rigida planer. Allt förändras och om jag förr hade årsplaner frågar jag mig nu istället kontinuerligt vad jag vill göra, då svaret kanske är annorlunda en dag. Man kan fatta beslut idag och alltid byta bana senare. Ser du ett chansläge så ta chansen!

Vem vet om den återkommer?