Text: Marianne Hulkko

Håll koll på dina kontakter via världens största yrkesnätverk LinkedIn. Här kan du utöka ditt kontaktnät, se nya karriärmöjligheter och följa för dig intressanta och viktiga personer.

LinkedIn har kallats för yrkesvärldens Facebook. Du bygger upp din profil och kontaktar vänner och bekanta, men här gäller det annat än att gilla varandras semesterbilder. Här råder strikt professionalism och tanken är att finna nya och behålla gamla kontakter som upprätthåller och utvecklar ditt nätverk. Ha gärna en bild på dig själv, men tänk på att den ska vara aktuell och passa forumet. Ett bra tankeexperiment kan vara att visualisera att du redan är på platsen du önskar arbeta på och att du klär dig och fotar dig inför en pressbild till deras webbplats. Det som finns på din profil är ditt ansikte utåt – det du vill att arbetsgivaren ska se och ta i beaktande när hen söker nya anställda.

Syns du så finns du
LinkedIn är en utmärkt kanal där du visar upp ditt digitala CV och kan referera till det vid arbetssökande. Tjänster som utannonseras via nätet innehåller ibland frågan om du har LinkedIn och du ombeds att länka till din profil. Det blir en snygg genväg för att slippa skriva all din personinformation varje gång och du kan istället fokusera på att formulera ett vinnande personligt brev. 

   Det är också lättöverskådligt för en potentiell framtida arbetsgivare att se vad dina tidigare erfarenheter – och nuvarande färdigheter – består av. Då mallen för allas LinkedIn har samma struktur behöver man inte leta sig fram till det essentiella. Dra nytta av detta och fyll först i det du anser vara dina mest meriterande egenskaper! Du kan dessutom inkludera alla dina kvalifikationer i profilen under tydliga underrubriker som sajten erbjuder. Ta med det där volontärarbetet i Portugal under Volunteer och fyll på med det allra bästa och mest relevanta om dig under Experience, Publications, Certifications, Organizations, Honors & Awards med mera. Kodat webbsidor? Bra. Redigerat videor? Toppen. Kassavana? Fyll i! Dessa färdigheter kan man skriva under Skills & Endorsements och de fungerar som nyckelord då man snabbt kan finna just dina kompetenser. Cashiering, HTML, leadership, retail, editing – LinkedIn hjälper dig på traven och erbjuder de rätta termerna som får flest sökträffar medan du formulerar dem.

En av de största fördelarna med sajten är att de allra flesta känner till och använder den, samt att den ökar din publicitet. Du syns helt enkelt bättre på nätet! Googlar man på ditt namn dyker din profil upp i ett positivt sammanhang. Givetvis har du möjlighet att kontrollera vilka som kan se din profil, men tanken är att du genom detta verktyg ska kunna marknadsföra dig själv. Lägg ned tid och kärlek på den – det gör underverk för din webbimage.

Nätverka på nätet
Du har hört det förr – det smidigaste sättet till arbete är genom kontakter. Ett bra sätt som ger möjligheter är att hålla koll på företag och organisationer som intresserar dig.  Det gör du enkelt genom att följa dem på LinkedIn. Du får då uppdateringar om när de ändrar sin information eller utför någon aktivitet som de flaggar för. Kanske anordnar de ett öppet event som du hemskt gärna vill gå på? Engagera dig i det område som tilltalar dig, se vad personer du ser upp till har gjort tidigare för att ha nått till platsen dit du vill nå i arbetslivet, kontakta arbetsgivare och boka in möten. Under People you may know får du också tips om nya kontakter baserade på de du redan skaffat via tidigare erfarenheter och arbetsplatser som du har gemensamt med andra. Under fliken Jobs kan det finnas förslag, grundade på din profil, på arbetsplatser som kanske skulle kunna passa dig. Ju mer du håller din profil uppdaterad – och ju fler kontakter du bildar på LinkedIn – desto större chans har du att uppmärksammas.

Lycka till med nätverkandet!