Rätt inställning och attityd är en efterfrågad kvalitet på dagens arbetsplats

Hur avgörande för din karriär är egentligen inställningen till dina arbetsuppgifter och viljan att hjälpa dina kollegor på jobbet? För en militär är ansvarstagande, lojalitet och förmågan att se sin arbetsinsats som en del av något större inte bara viktigt utan fullständigt självklar. Trots det kan vägen ut i yrkeslivet, efter flera år inom det militära, vara minst lika utmanande som för en nyutexaminerad akademiker.

Text & foto: Hanna von Zweigbergk

Supero träffar Pernilla Heuer och Mohammed Salih som båda har hittat nya karriärvägar via den gemensamma nämnaren, Military Work. Vi träffas på huvudkontoret i Stockholm där öppna och ljusa lokaler välkomnar oss. 

— Genom Military Work fick jag hjälp att hitta ett uppdrag som chefsstöd på Eltel. Det var en fantastisk tjänst där jag gav cheferna support med allt möjligt. Vi var sju teamledare som hade hand om allt från rekrytering till mötesplanering, säger Pernilla.

Pernilla gjorde värnplikten och tog därefter en paus från det militära för att studera idrottsvetenskap i Halmstad. Dock kändes det inte helt rätt och hon sökte sig vidare till Militärhögskolan där hon studerade till officer på Karlberg.

— Efter ett år får du välja inriktning och för mig blev det markstridsofficer. Det kändes naturligt för mig att ta en internationell tjänst efter min utbildning och jag åkte därför till Kosovo på en mission som hette KS 13.

Utlandsmissionen fick Pernilla att växa i sin roll och hon skaffade sig värdefulla erfarenheter. När hon kom tillbaka till Sverige hade hon en djupare insikt i vad hon ville bidra med i sitt kommande arbete.

— Den perioden var väldigt lärorik för mig. Det är svårt att beskriva vad man upplever och ser under en utlandsmission. Jag arbetade som gruppchef och hade mycket ansvar som gjorde att jag utvecklades och växte som person. Ända sedan jag var 12 år har jag känt att jag ville hjälpa till och göra skillnad och jag är tacksam över att jag fick den möjligheten.

Efter sex månaders arbete på P 4 i Skövde kände Pernilla att det fick räcka för tillfället. Hon sökte sig vidare till det civila där hon utbildade sig till personlig tränare.

— Jag har haft väldigt stor nytta av det militära i alla mina jobb, framförallt av de ledarskapsutbildningar jag gått. Det har varit svårt att sätta ord på de kompetenser jag har fått. Men jag har förstått att min erfarenhet av ledarskap är en styrka i alla sorters situationer där jag behöver hantera människor.

När Pernilla var redo att byta karriär igen kunde Military Work kombinera hennes civila och militära kunskaper och erfarenheter och på så sätt göra summan större än dess delar. 

— Jag var personlig tränare i 8 år ungefär och jag kände att det började klia i fingrarna. På ett sätt ville jag komma tillbaka till gemenskapen som fanns i Försvarsmakten. Jag hade tänkt tanken att söka mig till Polismyndigheten, men kom av en slump in på Military Works hemsida. Jag fick kontakt med en person som direkt förstod vad jag hade för erfarenheter och kompetens. Jag hade haft svårt att själv förstå hur jag kunde använda den utbildning och de erfarenheter som jag har fått inom Försvarsmakten. Military Work visste direkt vad jag kunde, vad det innebar i mitt arbete och vad jag skulle kunna arbeta med.

— Det som är så bra med Military Work är att jag kommer till min rätt. Det jag sitter på och det jag har erfarenhet av och pluggat under ett antal år får jag nu använda i mitt arbete. Military Work har hjälpt mig att se vilka möjligheter jag hade, vilka jobb jag kunde söka och vilka jag ville söka. 

Idag jobbar Pernilla med ledarskapsutveckling och arbetsprocesser men kommer inom en snar framtid att gå tillbaka till Försvarsmakten som instruktör och övningsledare.

— Jag sa innan att jag aldrig mer ville gå tillbaka till Försvarsmakten, men jag fick hjälp av Military Work att söka mig tillbaka via Hemvärnet. Jag har varit med i Hemvärnet under cirka ett års tid och kommer testa på hur det känns till en början. Det är perfekt att kombinera det civila och det militära. Jag kan tycka att det är skönt med en helg där du mediterar och nästa helg kastar du handgranater och skjuter pansarskott, säger Pernilla och skrattar.

Till skillnad från Pernilla som hittade tillbaka till militären via Military Work hittade Mohammed vägen till en karriär utanför det militära. Efter gymnasiet gjorde Mohammed GMU på Marinbasen i Karlskrona och flyttade därefter till Stockholm för att utbilda sig på Amfibieregementet.

— Jag hade inte sagt något om min flytt till mina föräldrar så de blev en aning chockade när jag nämnde det för dem dagen innan flytten.

Efter att ha varit på Amfibieregementet ett år lockade nationella tjänsten mer än internationella. Därav stannade Mohammed i Sverige och bytte förband till Livgardet. När han ville byta karriär var det en kollega som tipsade om ett extrajobb på Military Work.

— Jag fick in foten på en fotbollsmatch mellan Iran och Sverige. Vi skulle stå under läktaren och se till att ingen tog sig in på planen under matchen, det var ett riktigt roligt jobb. Gemenskapen fanns där från början och gav mig en bra känsla av hur det är att jobba på Military Work. 

— När jag sedan slutade i Försvarsmakten var det naturligt att jag kontaktade Military Work. Jag blev anställd och arbetade som fibertekniker. Det var där jag träffade Pernilla.

Mohammed arbetade som fibertekniker i sex månader för att sedan gå över till rollen som projektledare, samtidigt som han pluggadeekonomi vid Stockholms universitet.

— Jag bestämde mig för att plugga extra medan jag jobbade då jag hade tid över på eftermiddagarna. Fritiden fick lida lite men det var absolut värt det. Efter ett års studier dök det upp en ekonomitjänst på kontoret som jag pratade med min dåvarande chef om. Hade jag inte arbetat där sedan tidigare hade jag troligen inte fått tjänsten.

— Efter ett och ett halvt år bestämde jag mig för att sluta och fick snabbt en tjänst på Unga Aktiesparare som verksamhetschef. Jag hade siktet på finansvärlden och känner att jag är inne på ett bra spår. 

Vad har Military Work gett er?

— Jag har allt att tacka Military Work för, för att jag kom ut i det civila livet. Från tekniker till verksamhetschef. Det är det som är så bra, att personer från Försvarsmakten får chansen att använda sin kompetens i det civila. Military Work kan verkligen kombinera den kompetensen vi har med vad de civila arbetsgivarna söker, säger Mohammed.

— För mig har det varit tvärtom, med hjälp av Military Work har jag gått från det civila och tillbaka till det militära. Jag har insett att den kompetens som jag sitter på kan användas både civilt och militärt, vilket är häftigt, inflikar Pernilla.

Har ni tips att ge till studenterna?

— Det är perfekt för de som gör värnplikten och sedan börjar plugga att kombinera sina studier med att extrajobba via Military Work. Passa på, det är en bra inkomstkälla och du knyter väldigt många kontakter. Du får hjälp med att hitta det rätta jobbet för dig, säger Mohammed.

— Våga var nyfiken och testa nya saker. Sätt inte för många begränsningar för dig själv, avslutar Pernilla.

 

Här kan du läsa mer om hur det är att jobba på Military Work.

På Militarywork.se kan du registrera ditt CV och söka ditt nästa jobb!