Rätt inställning och attityd är en efterfrågad kvalitet på dagens arbetsplats

Hur avgörande för din karriär är egentligen inställningen till dina arbetsuppgifter och viljan att hjälpa dina kollegor på jobbet? För en militär är ansvarstagande, lojalitet och förmågan att se sin arbetsinsats som en del av något större inte bara viktigt utan fullständigt självklar. Trots det kan vägen ut i yrkeslivet, efter flera år inom det militära, vara minst lika utmanande som för en nyutexaminerad akademiker.

Text & foto: Hanna von Zweigbergk

Det märks på Sofia Brantfelt att hon brinner för sitt arbete. Sofia började sin karriär som soldat och jobbade bland annat med drönare i Försvarsmakten. Efter många års utbildningar och arbete i Försvarsmakten var det dags att testa något nytt och hon bestämde sig för att studera civilt. I samband med sina studier fick hon kontakt med Military Work som direkt förstod hennes militära erfarenhet och kunde erbjuda henne extrajobb som gav henne de rätta utmaningarna under studietiden.

Sofia berättar att hon hade tur som fick jobba med drönare tidigare i Försvarsmakten. Hon hade hört att andra plutoner skulle få möjligheten att arbeta med drönare. När hon fick förfrågan om att medverka i en grupp som arbetade med just drönare kunde hon inte tacka nej. 

— Jag har alltid varit intresserad av att flyga. Med drönare kan du testa på att flyga utan att befinna dig i ett riktigt flygplan. På den tiden var det dessutom väldigt nytt, inte många visste vad en drönare var för något. 

Trots att vem som helst kan köpa en egen drönare idag är det en helt annan sorts drönare Sofia arbetar med. Men det var aldrig en självklarhet att Sofia skulle få arbeta med drönare igen.

— Valmöjligheterna för ett yrke där jag kunde arbeta med drönare var inte stora. Jag sökte mig därför vidare och kom in på en yrkeshögskola i Malmö där jag utbildade mig till logistiker. 

— Jag behövde ett extrajobb under tiden för att kunna sysselsätta mig och blev tipsad om Military Work. Jag skickade in en spontanansökan och fick nästan direkt komma på intervju. Inom en månad hade jag börjat jobba, så det gick väldigt snabbt.

Som lagerarbetare fick Sofia praktisera det hon läste om i skolan. Hon skapade dessutom många kontakter och fick lära känna personer som hade samma bakgrund som henne själv. 

— Det var häftigt att se hur personalen från Military Work kunde komma in i gruppkänslan så snabbt. Vi arbetade på ett helt annat sätt än de som inte kom från oss. Jag tror att det finns ett annat arbetssätt inpräntat hos personer med militär bakgrund.

— Vi var väldigt uppskattade eftersom att vi kunde arbeta med det mesta och vi satte oss snabbt in i arbetet. Sedan hade vi många träffar utanför arbetet också. Vi hade AW och teambuilding med kollegor från Military Work som arbetade hos andra arbetsgivare.

Efter Sofias 2-åriga utbildning kunde hon få hjälp av Military Work att hitta ett jobb som matchades hennes kompetens och erfarenheter. 

— Jag pratade med min konsultchef och han ville gärna hjälpa mig ut på arbetsmarknaden, de hade sett vad jag gick för i nästan två år och ville såklart att jag skulle hitta ett bra jobb när jag var klar med mina studier. Jag tyckte att det lät jättebra, någon som kunde hjälpa mig att hitta rätt. 

— Han hade hittat några alternativ och nämnde att det fanns ett jobb närmare Stockholm där jag skulle få arbeta med drönare. Det lät jätteintressant då jag hade jobbat med det tidigare. Jag trodde att jag skulle få vänta några år till med att få jobba med det. 

Sofia tog examen på fredagen och började på sitt nya jobb på måndagen. Ett jobb hon kände sig trygg och bekväm med. 

— Det var svårt att förvänta sig något innan jag var på plats, men det är jättekul att få möjligheten att flyga drönare via ett helt nytt system. Military Work har varit väldigt stöttande under hela processen. 

— Nu känns det som att jag har hittat rätt, jag kommer att vara kvar här ett bra tag. Jag trivs jättebra och tänker att jag får visa vad jag går för. När jag är klar med min internutbildning så kan jag sedan utbilda andra i det jag har lärt mig. Nästa steg är att bli en instruktör, en bra sådan. 

Har du något tips att ge till studenterna?

— Har du möjlighet att extrajobba – gör det! Har du dessutom bakgrund inom militären så kontakta Military Work och se vad de kan erbjuda. De är väldigt flexibla och du kan jobba de tider som du vill. Du får möjligheten att visa vad du går för och i många fall får du chansen att få in en fot på företag som du kan skapa en framtida karriär på.

 

Här kan du läsa mer om hur det är att jobba på Military Work.

På Militarywork.se kan du registrera ditt CV och söka ditt nästa jobb!