HUR KOMBINERAR MAN TRÄNING MED STUDIER?

På Member 24 kan man se Abo Goran, både emellanåt som fitnessmodell för gymmet och mer regelbundet bland de fria vikterna. Abo tipsar om hur du lyckas hålla både studieresultaten och konditionen på topp.

Foto: Emelie Otterbeck Text: Marianne Hulkko

Abo Goran är i färd med att påbörja sitt tredje år på hög­skoleingenjörsprogrammet i innovation, produktion och logistik, tidigare känt som civilingenjörsprogrammet i maskinteknik, på Mälardalens Högskola. Programmet ger en bred grund till att arbeta med projektledning, med inköp som logistik­utvecklare, med resurseffektiv produktion el­ler som materialplanerare. Det är en femårig utbildning och man har gott om tid på sig att finna sin nisch.

– Jag är inte helt säker på vad jag kommer att arbeta med när jag har tagit min examen år 2019, men min plan är att prova på olika områden till att börja med, säger Abo.

– Kanske är den första tjänsten jag blir anställd till perfekt, kanske tar det ett par försök innan jag hittar det jag brinner för. En dröm vore att ta fram en produkt och ut­veckla den, eller att ge mig i kast med något stort projekt. Vi får se vart det leder. Just nu fokuserar jag på att lära mig så mycket som möjligt och jag trivs bra.

Under examensprojektet får studenterna möj­lighet att arbeta i nära anknytning till företag, vilket ger goda chanser till arbete. Abo har intresset och drivet, men det är inte ett program för alla.

– Jag vet inte om det är så svårt att komma in på programmet, men man skulle kunna säga att det är svårt att ta sig ur, säger Abo och skrattar.

– Det är ganska krävande med stort fokus på matematik och fysik. Man lägger ned mycket tid och energi och man får vara beredd på att behandla det som ett arbete.

Abo bor i Västerås, och några av kurserna hålls även i Mälardalens Högskolas andra huvudcampus i Eskilstuna. Gemensamt för stä­derna är också gymmet Member 24, som utöver i Eskilstuna och Västerås även finns i Stockholm. Abo tränar regel­bundet på gymmet och berättar hur det inte bara hjälper honom med studierna, men också är sammanlänkat med hans förhåll­ningssätt till dem.

– Träningen är en del av min livsstil. Man håller sig frisk och stark och förbättrar sin generella energinivå. Det har också hjälpt mig med pluggandet i och med drivet och själva mentaliteten.

Man har visat att fysisk träning är minst lika bra för hjärnan som korsord och sudo­ku. Vad man äter har också till stor del att göra med hur man presterar i övriga delar av sitt liv.

– Jag är ganska strikt med kosten, berättar Abo.

– Måndagar till lördagar äter jag med fo­kus på protein och simpla ingredienser med mycket grönsaker, medan jag tillåter mig själv att vara lite mer sporadisk på sönda­gar och äta precis det jag känner för. När det kommer till kolhydrater föredrar jag potatis eller sötpotatis framför andra mer processade livsmedel. Jag tar omega 3 också, men inga övriga tillskott. Förr brukade jag äta kreatin och liknande, men idag är det 100 % mat som gäller fördelat på 5-6 måltider per dag. Äter man bra och tränar så har man en god grund överlag, men man får inte glömma bort att ha kul också, det bör finnas en balans.

Att kombinera träning med heltidsstudier och övriga intressen kan vara knepigt och man kan som student känna sig omotive­rad, men sanningen är den att vi alla har tid och det handlar om hur man spenderar och disponerar den.

– Du bör finna ett sätt att inkludera träningen i vardagen. För mig är planeringen det sto­ra. Jag tränar i snitt 6-7 pass i veckan. När jag är ledig så ökar jag till kanske 2 pass per dag. Detta på grund av att jag blir så rastlös! Jag har alltid tyckt om att träna, så jag har det i mig. Från att jag var 5-6 år tills jag var runt 19 år så spelade jag fotboll i Division 1. Det var ett av mina största intressen. Det är inget jag upprätthåller idag eftersom att det är just så tidskrävande. Man hade mindre fri­het att bestämma över sina träningstider och ibland kunde man behöva spela bortamatcher under helgerna. Det är helt enkelt mycket smidigare att träna på gym och jag spa­rar mycket tid på att jag bor så pass nära Member 24. Jag tränar mest med fria vik­ter och crossfit. Det är roligt att jag träffat så många andra som delar mitt träningsintresse där. Gymmet känns som ett socialt forum för mig, men man får inte snacka för länge. Det räcker med ett par minuter mellan seten, säger Abo och skrattar.

– Jag tycker om att kombinera styrka och kondition – med ensidig träning kan man an­nars lätt bli stel i kroppen. Sedan kan det vara roligt med variation också, det håller träningen intressant och utmanar dig och din kropp på olika sätt.

Om du hittar en träningsform som du tyck­er är rolig ökar det chansen att träningen blir gjord, men Abo ser insatsen lite som en övning i disciplin också. Och det är den disciplinen som Abo tar med sig till studierna.

– Har man bra struktur på dagen så flyter allt på mycket enklare. Jag fungerar bra med scheman. Jag går upp vid 8:00 och tar en timmes powerwalk, det är en god vana som dessutom gör att jag piggnar till och syresätter hjärnan. Man kan koncentrera sig bättre om man rör på sig, helt klart. Från och med 9:00 studerar jag intensivt i 45 minuter innan jag tar en rast på 15 minuter. På rasten gör jag vad som faller mig in – går ut på balkongen, går en runda i hemmet, stretchar lite. Sedan fortsätter jag att växla mellan 45-minuters sessioner och paus på det här sättet. Det är ju så man gör på föreläsningar i skolan och jag tror att detta intervallpluggande är optimalt för koncentrationen och för att få informa­tionen att stanna kvar långsiktigt. När man avsätter tid på det här sättet så sjunker man fullständigt in i arbetet och tiden går väldigt fort medan man får mycket gjort. Det kan vara en god idé att ställa ett alarm på mobilen när det är dags att ta en paus så att man inte glömmer. Precis som med träning måste man vila mellan varven, då är man som mest effektiv när det väl gäller.

Med de fantastiska tipsen för både kropp och knopp kan det ju bara bli succé. Vi tackar Abo och Member 24 för inspirationen. Här ska investeras mer i en hälsosam framtid!