Manpower öppnar dörrar att kombinera karriär med studier

Nathalie Adolfsson, en engagerad montör anställd hos Volvo genom Manpower, bjuder in oss i sin karriärresa och ger inblickar i arbetslivet och studierna. Med ett leende och en skrattande ton delar hon med sig av erfarenheter och insikter hon fått på vägen.

Text & Foto: Sanfrid Bergman

Text & Foto: Sanfrid Bergman

Nathalie berättar entusiastiskt om sitt arbete hos Volvo i Köping där hon som montör fokuserar på att bygga växellådor till lastbilar. Hennes resa in i industrin var oväntad, och hon förklarar hur hon tidigare hade förutfattade meningar om arbetslivet inom industrin.

– Min mamma, min pappa, nästan hela släkten jobbar inom industrin och jag tänkte att jag aldrig skulle “bli en sådan”. En annan förutfattad mening jag hade var att man går runt i äckliga jobbkläder varje dag och lite sliter ut sig själv. Efter att ha kommit in i jobbet har min syn på industrin verkligen förändrats. Visst, det kan vara slitigt ibland men inte till den nivå som jag generaliserade om.

Att trivas i sitt arbetslag är en viktig del av Nathalies arbetsupplevelse. Hon beskriver sin nuvarande arbetsplats som ett ”väldigt skönt gäng” och betonar att det är de positiva relationerna som gör jobbet roligt. För Nathalie handlar inte jobbet bara om att ha en inkomst; det handlar om att vara en del av ett sammanhang där man kan förlita sig på och stödja varandra.

– Det är jättemånga av kollegorna som har bjudit med mig att umgås utanför jobbet. De har till och med bjudit med mig på helger och sådant. Så det är både en bra relation på jobbet och utanför.

Att anpassa sig till det nya arbetet var en utmaning i början, särskilt att lära sig arbeta med nya verktyg och tekniker för att montera komplexa system. Nathalie betonar att hennes största utmaning var att övervinna det initiala obehaget och osäkerheten i en ny arbetsmiljö. Men med tiden har hon blivit skicklig och känner sig trygg med sin förmåga att hantera arbetsuppgifterna på ett effektivt sätt.

– Jag hade jobbat på en snabbmatsrestaurang innan detta, så jobbet i sig var ju något helt annat. Jag har inte problem att lära mig saker, men det var så mycket information på så kort tid. Jag har aldrig varit involverad i att bygga ihop saker. Det är inte direkt som det duplo man byggde när man var liten.

Ett specifikt minne som Nathalie delar är hennes erfarenhet av en krävande arbetsstation. Hon förklarar att hon hade initiala problem med att hantera den stationen och att det fanns en känsla av press att komma in i det. Med tiden övervann hon dock dessa svårigheter och blev skicklig på stationen, vilket visar på hennes viljestyrka och förmåga att ta sig an utmaningar.

– Bara min upplärning var en tyngd på mina axlar. Sedan när jag väl kommit in i det försvann ju allt det där. Det var en väldigt jobbig arbetsstation. Men jag kunde känna att jag blivit bra på det och fått upp ett bra tempo.

Samtidigt som Nathalie trivs på Volvo och är tacksam för de möjligheter hon har där, tänker hon på framtiden. Hon är djupt intresserad av kartografi och går för närvarande en utbildning som GIS-ingenjör. Hon framhäver potentialen inom detta område och uppmuntrar andra att utforska det. Nathalie reflekterar över sina ursprungliga planer att bli rymdtekniker och inser att livet ibland tar oväntade vägar. Hon betonar vikten av att vara öppen för förändring och att anpassa sig efter de möjligheter och utmaningar som livet erbjuder.

– Jag planerade mitt liv in i minsta detalj för ungefär 3 år sedan, men jag har upptäckt att det inte går. Med alla stopp och alla problem som livet erbjuder, så är det väldigt svårt att säga vart jag är 5-10 år framåt. Förhoppningsvis är jag klar med min utbildning i alla fall.

Nathalies berättelse ger en värdefull inblick i arbetslivet hos Volvo och i en students tankebanor. Hennes resa visar på vikten av att vara flexibel och öppen för nya möjligheter. Framtiden för Nathalie är ännu inte skriven, men med hennes iver att lära och utforska nya områden kommer hon med säkerhet att gå långt, oavsett vilken väg hon väljer.

Nathalie berättar entusiastiskt om sitt arbete hos Volvo i Köping där hon som montör fokuserar på att bygga växellådor till lastbilar. Hennes resa in i industrin var oväntad, och hon förklarar hur hon tidigare hade förutfattade meningar om arbetslivet inom industrin.

– Min mamma, min pappa, nästan hela släkten jobbar inom industrin och jag tänkte att jag aldrig skulle “bli en sådan”. En annan förutfattad mening jag hade var att man går runt i äckliga jobbkläder varje dag och lite sliter ut sig själv. Efter att ha kommit in i jobbet har min syn på industrin verkligen förändrats. Visst, det kan vara slitigt ibland men inte till den nivå som jag generaliserade om.

Att trivas i sitt arbetslag är en viktig del av Nathalies arbetsupplevelse. Hon beskriver sin nuvarande arbetsplats som ett ”väldigt skönt gäng” och betonar att det är de positiva relationerna som gör jobbet roligt. För Nathalie handlar inte jobbet bara om att ha en inkomst; det handlar om att vara en del av ett sammanhang där man kan förlita sig på och stödja varandra.

– Det är jättemånga av kollegorna som har bjudit med mig att umgås utanför jobbet. De har till och med bjudit med mig på helger och sådant. Så det är både en bra relation på jobbet och utanför.

Att anpassa sig till det nya arbetet var en utmaning i början, särskilt att lära sig arbeta med nya verktyg och tekniker för att montera komplexa system. Nathalie betonar att hennes största utmaning var att övervinna det initiala obehaget och osäkerheten i en ny arbetsmiljö. Men med tiden har hon blivit skicklig och känner sig trygg med sin förmåga att hantera arbetsuppgifterna på ett effektivt sätt.

– Jag hade jobbat på en snabbmatsrestaurang innan detta, så jobbet i sig var ju något helt annat. Jag har inte problem att lära mig saker, men det var så mycket information på så kort tid. Jag har aldrig varit involverad i att bygga ihop saker. Det är inte direkt som det duplo man byggde när man var liten.

Ett specifikt minne som Nathalie delar är hennes erfarenhet av en krävande arbetsstation. Hon förklarar att hon hade initiala problem med att hantera den stationen och att det fanns en känsla av press att komma in i det. Med tiden övervann hon dock dessa svårigheter och blev skicklig på stationen, vilket visar på hennes viljestyrka och förmåga att ta sig an utmaningar.

– Bara min upplärning var en tyngd på mina axlar. Sedan när jag väl kommit in i det försvann ju allt det där. Det var en väldigt jobbig arbetsstation. Men jag kunde känna att jag blivit bra på det och fått upp ett bra tempo.

Samtidigt som Nathalie trivs på Volvo och är tacksam för de möjligheter hon har där, tänker hon på framtiden. Hon är djupt intresserad av kartografi och går för närvarande en utbildning som GIS-ingenjör. Hon framhäver potentialen inom detta område och uppmuntrar andra att utforska det. Nathalie reflekterar över sina ursprungliga planer att bli rymdtekniker och inser att livet ibland tar oväntade vägar. Hon betonar vikten av att vara öppen för förändring och att anpassa sig efter de möjligheter och utmaningar som livet erbjuder.

– Jag planerade mitt liv in i minsta detalj för ungefär 3 år sedan, men jag har upptäckt att det inte går. Med alla stopp och alla problem som livet erbjuder, så är det väldigt svårt att säga vart jag är 5-10 år framåt. Förhoppningsvis är jag klar med min utbildning i alla fall.

Nathalies berättelse ger en värdefull inblick i arbetslivet hos Volvo och i en students tankebanor. Hennes resa visar på vikten av att vara flexibel och öppen för nya möjligheter. Framtiden för Nathalie är ännu inte skriven, men med hennes iver att lära och utforska nya områden kommer hon med säkerhet att gå långt, oavsett vilken väg hon väljer.