STARTA KARRIÄREN MED ETT INTERNSHIP
PÅ LRF KONSULT

För tredje året i rad har LRF Konsult utsetts till en av Sveriges bästa arbetsgivare. De är dessutom det enda företaget i redovisnings- och rådgivningsbranschen som fått utmärkelsen Karriärföretag. Frida Karlsson, HR-specialist på LRF Konsult, tror att detta beror på att medarbetarna får stort eget ansvar i kombination med oändliga möjligheter att växa.
– Här är det bara du själv som sätter begränsningar för hur mycket du vill utvecklas.

Text: Anna Grabos

Engagemang som syns och känns, affärsmässighet i allt vi gör och kundvärde som gör skillnad, det är ledorden vid all rekrytering till LRF Konsult och någonting som genomsyrar hela företaget.

— Här får man stort eget ansvar redan från dag ett. Arbetsdagarna är varierade och möjligheten att påverka, vara delaktig och göra skillnad är stor. Vi vill ha personal som strävar framåt och som vill utvecklas, det är ett måste för att man ska trivas hos oss, säger Frida.

— Vi satsar stenhårt på våra medarbetare och vi har väl utvecklade processer för att man ska trivas och stanna kvar hos oss. Alla nyanställda får en gedigen introduktionsutbildning, en engagerad handledare och en coachande chef som stöttar dig i att nå förväntade mål.

Många vägar in

Vill man då få en större inblick i hur det är att arbeta på LRF Konsult, och samtidigt öka chanserna för en framtida anställning finns det flera vägar att gå. Här har studenter möjlighet att göra praktik, skriva examensarbetet samt söka stipendium. Frida är även projektledare för LRF Konsults internshipprogram, något som de för fjärde året i rad erbjuder studenter. Parallellt med sina studier har man praktik ute på sitt kontor minst en gång i veckan, med fördel mer.

— Studenten får arbeta med skarpa arbetsuppgifter exempelvis årsredovisningar, löpande bokföring, moms, bokslut, generationsskiftefrågor, budget, löner, fakturering och vara med på kundmöten i olika frågor. Vi vill ge praktikanten insyn i alla våra fyra tjänsteområden; ekonomi, skatt, juridik, fastighetsförmedling och affärsrådgivning, berättar Frida.

— Internship startar med en kick-off i Stockholm där alla som blivit antagna till programmet får teama ihop sig, lära känna varandra och LRF Konsult som företag. Under praktikperioden kommer studenten även att träffa andra deltagande studenter på tematräffar på huvudkontoret i Stockholm, där de får en unik insyn i branschen och LRF Konsults affärsmål bland annat. Dessa träffar är jätteroliga och brukar vara väldigt uppskattade!

Frida Karlsson

HR-specialist

Stora möjligheter att påverka

Praktikperioden pågår mellan slutet av augusti och december och studenterna får under denna tiden stöttning i form av en handledare samt ett e-learningprogram. Alla som har läst företagsekonomi och har en till tre terminer kvar av sina studier kan söka, berättar Frida.

— Vi har inga krav på att man ska ha en speciell inriktning på sin utbildning, det räcker med att man gått en kurs företagsekonomi och har ett genuint intresse för företagsekonomiskrådgivning.

Studenterna arbetar även med ett större projekt under sin praktik. Detta redovisas inför LRF Konsults företagsledning under den avslutande träffen i december.

—Varje år jobbar alla som går internship med ett projekt som är direkt förknippade med våra affärsmål. Här har de en stor möjlighet att påverka LRF Konsults utveckling och de får hjälpa oss i vår förändringsresa framåt, säger Frida.

Guldläge

Frida pratar om att man som nyutexaminerad alltid måste lära sig mycket från början, oavsett vilket jobb man får. Men kommer man till en arbetsplats genom ett internship, en praktik eller ett examensarbete har man ett enormt försprång.

— Det är ett perfekt sätt att prova sina teoretiska kunskaper och lära känna företaget. Man får en väldigt bra start på karriären och fina referenser för framtiden, säger hon.

— Statusen internt för vårt internship har blivit skyhögt, och syftet är att testa dessa personer och förhoppningsvis kunna erbjuda vidare karriärmöjligheter efter praktikperioden, för rätt person. Min målsättning som projektledare är att de när praktikperioden är slut har lärt sig så mycket, och att de känner att de har fått yrkeserfarenhet. Att de har lärt känna företaget, skapat ett kontaktnät och samtidigt fått en utbildning som är unik. Då kan man verkligen säga att de hamnar i ett riktigt guldläge!

Jag tycker verkligen man ska söka! Det är så otroligt lärorikt och roligt, och ett unikt tillfälle att knyta kontakter.

Maria Crona gick LRF Konsults internshipprogram under hösten 2017 och hon säger att det är ett av de bästa valen hon har gjort.

Redan från början bad Maria om att få vara på sitt kontor två dagar i veckan istället för en, och upptäckte snart att hon själv hade mycket att säga till om.

— Jag tog för mig och sa hela tiden vad jag ville göra och vad jag ville lära mig, vilket togs emot väldigt bra. Jag tror att bara man visar framfötterna och ett stort engagemang har man möjlighet att vara med och forma sin praktiktid, berättar hon.

— Då jag ville veta mer om affärsrådgivning fick jag en handledare som jobbade mycket med just det, och jag hjälpte henne med strategier och tankar kring de olika företagen som hon skulle hjälpa. Det kändes i stort sätt som att jobba på LRF Konsult, förutom att jag hade fördelen med en handledare till stöd och hjälp när jag behövde det. 

Maria Crona

Redovisningsassistent

”Ett klockrent sätt att komma in på ett väldigt bra företag”

Theodor Danielson

Redovisningskonsult

Så beskriver Theodor Danielson sin tid på LRF Konsults internshipprogram. Under hösten 2016 var han en dag i veckan på kontoret i Uppsala, där han nu jobbar som redovisningskonsult.

—  Redan under internship-tiden fick jag erbjudande om att börja jobba extra fram till min examen, och efter examen fick jag en heltidsanställning. Det var väldigt skönt att veta att jag hade en anställning som väntade på mig när jag var klar med skolan, säger Theodor.

Det var inte svårt för Theodor att börja jobba med kunder direkt när han blev heltidsanställd. Den första tiden som alla nyanställda går igenom, med utbildningar och introduktioner, hade han redan klarat av under tiden på internshipprogrammet.

— Jag fick ett sånt enormt försprång. Eftersom jag redan jobbat med riktiga kunder under internshiptiden var det inga problem när jag väl blev anställd, berättar Theodor.