[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.4.1″ custom_padding=”0px|||||” collapsed=”off” global_colors_info=”{}”][et_pb_row _builder_version=”4.4.1″ custom_padding=”6px|||||” global_colors_info=”{}”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.4.1″ global_colors_info=”{}”][et_pb_image src=”https://westudents.se/wp-content/uploads/sites/3/2022/11/L8A7233.jpg” title_text=”_L8A7233″ admin_label=”Bild” _builder_version=”4.14.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”][/et_pb_image][et_pb_text admin_label=”Rubrik” _builder_version=”4.14.8″ _module_preset=”default” custom_margin=”||3px|||” custom_padding=”0px||0px|||” global_colors_info=”{}”]

Arbetsskadan som slog rätt 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.14.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Dany Ibrahims liv ställdes på ända när han skadade sig på arbetsplatsen och fick beskedet om att aldrig kunna återgå till sin yrkesroll. Beskedet var skrämmande men vad han inte visste var att allt kanske hände av en anledning.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text/Foto” _builder_version=”4.14.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Text: Susanna Perämäki Foto: Rikard L. Eriksson

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”4.14.8″ _module_preset=”default” global_colors_info=”{}”]

Dany är en glad charmör och hans kärlek för jobbet på Kriminalvården går det inte att missta sig på. I grund och botten är han en hantverkare och hur han hamnade som kriminalvårdare på anstalten Hall i Södertälje är en rätt så kul historia:

– Jag hade jobbat som målare i ungefär 5 år, när jag var med om en olycka på jobbet och blev sjukskriven. Läkaren gav mig ett tufft besked och berättade att jag inte skulle kunna fortsätta som målare på grund av skadan. Det var en hård smäll för mig – det var ju det enda yrket jag kunde. Trodde jag! Jag började fundera över alternativa karriärvägar och vad jag egentligen kan. I mitt jobb som målare var en stor utmaning att knacka dörr och kliva in i folks mest privata rum, deras hem. Mötet med människan var en utmaning men också något jag verkligen tyckte om med mitt yrke. Kriminalvården var kund till firman jag arbetade på, vi målade och renoverade celler.

Dany var fascinerad över Kriminalvården som arbetsplats, det var så mycket människor, med så många olika historier.

– En kväll låg jag hemma och scrollade i telefonen och försökte hitta min framtid via Arbetsförmedlingen. Då såg jag att Kriminalvården sökte personal och i samråd med min sambo sökte jag tjänsten – och fick den!

Nu har det gått 2.5 år och Dany älskar sitt arbete på Kriminalvården:

– Drivkraften bakom mitt arbete är absolut mötet med människan. Det är min grej. Ingen dag är den andra lik och jag trivs i en dynamisk miljö.

Dany låter minst sagt passionerad när han talar om sin arbetsplats.

– Vi vårdar människor. Det är säkert många som tror att ett arbete på ett fängelse mest handlar om att öppna och stänga dörrar, men vi gör så mycket mer. Vi delar ut måltider, transporterar klienter till dusch och har hand om isoleringsavdelningen som en bas i arbetet. Men vi kan även sitta med och övervaka samtal med barn och familj för att se att det hålls en god ton och att samtalet håller sig inom godkända ramar. Vi kan även åka med till sjukhus eller rättegångssal, arbetet varierar mycket.

På frågan om hur företagsklimatet på Kriminalvården är, svarar Dany:

– Vi är ett toppen team med diversitet bland ålder, kön och kulturell tillhörighet. Vi kompletterar varandra och alla har något unikt att bidra med. Jag kan på rak arm säga att jag aldrig trivts så bra på någon arbetsplats, i något arbetslag eller med någon chef. Vår chef bryr sig och håller oss kontinuerligt underrättade, checkar av och hör så att allt är okej, det är så mycket värt! Vår chef vill vara en del av teamet och när han har tid kommer han ner och frågar om han får vara med och dela ut mat, till exempel. Det är fint, han är både professionell och varm, på samma gång.

Även om kärleken för jobbet är stark hos Dany måste jag ändå fråga om arbetet enbart ger energi och Dany svarar:

– Både och! Vissa dagar kan av olika skäl vara utmanande fysiskt och psykiskt, medan andra dagar är man fylld av energi. Ibland är det enklare att släppa jobbet när man kommer hem och ibland går det sämre. Det kan röra sig om en dag som varit krävande, med mycket larm då vi varit tvungna att frångå våra rutiner. Även om ingen har kommit till skada kan det röra sig om allvarliga incidenter. Vid sådana tillfällen är det larmchefens uppgift att se till att berörd personal får krisstöd. Det innebär att du blir fråntagen din tjänst temporärt, du får gå till en lugn plats, ta en fika och prata om det du just fått uppleva, eller av rent taktiska skäl, prata om något helt annat. Tanken är att du ska ges verktygen att kunna släppa det som hänt när du kommer hem. Det finns ett väl fungerande stödorgan i organisationen och stödet kollegor emellan är fint.

Trots att det finns svåra stunder i arbetet på Kriminalvården upplever Dany att yrket har en positiv inverkan på honom och hans liv.

– Jag har lärt mig om människor på en helt ny nivå, att ett eller två ord i en mening kan göra hela skillnaden för en människa. Jag har lärt mig massor om kroppsspråk, och blivit medveten om mitt eget, vilka signaler vi sänder ut helt omedvetet ibland. Jag har fått gå kurser och har växt i en ledande roll och som människa. Ja, man skulle kunna säga att jag har fått verktyg att bli bättre på relationer helt enkelt, och det har jag nytta av i mitt yrke såväl som privat.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]