Direkt efter gymnasiet flyttade Josefin Karlsson till Skottland för att studera sociologi. Efter fyra år tog hon sin magisterexamen och gick ut med utmärkelsen ”Frist Class Honors”. Hon menar att det är hennes utbildning som har gjort henne till den hon är idag.
—  Sociologin har gjort mig mer kritiskt och analytiskt, och jag har tack vare mina studier insett att jag identifierar mig som exempelvis feminist och vegetarian.

Text: Anna Grabos

Josefin visste sen tidig ålder att hon ville studera utomlands efter gymnasiet. Hon ville uppleva någonting annat än den lilla småstaden i Sverige där hon växte upp. Skottland valde hon av den enkla anledningen att universiteten där inte tar ut någon kursavgift.

—  Det är en fantastisk möjlighet för alla som vill plugga utomlands men samtidigt inte vill dra på sig enorma skulder. Det gjorde mitt val ganska enkelt, och det visade sig sen att jag hade valt helt rätt.

Under det första året i Skottland bodde hon i korridor och sedan i kollektiv med fem andra studenter. Josefin fick snart ett stort kompisgäng med människor från hela världen.

—  Det var aldrig några problem att hitta vänner och jag kände mig aldrig ensam. Jag träffade så många i samma sits, vi alla hade flyttat ensamma till ett helt nytt land. Vi blev ett väldigt tajt gäng och vi hörs fortfarande ofta!

Från början var planen egentligen att studera antropologi, men efter att hon läst en delkurs i sociologi ändrade hon sig direkt.

—  Jag insåg att det var sociologi jag ville plugga, så jag gick helt enkelt och sa att nu byter jag inriktning. Till skillnad från hur det fungerar på svenska universitet var det bara att säga till, säger Josefin.

Namn: Josefin Karlsson
Ålder: 24
Kommer från: Mariefred
Utbildning: Magister i sociologi och management studies, vid University of Aberdeen i Skottland.

 Det var enkelheten i att kunna relatera till kunskapen som lockade med sociologi för Josefin.

—  Jag är en social person som har makten att bestämma själv vad jag gör, men samtidigt formas min vilja av externa influenser och min förmåga att agera fritt är egentligen ganska begränsad. Det var så spännande att inse det här, och jag gillade verkligen att jag kunde associera det läraren pratade om med riktiga situationer jag varit i. Det var inte som med matte, jag kan över huvud taget inte relatera till att x gånger y är lika med noll.

Under de två sista åren fick studenterna inrikta sig på vissa områden och Josefin valde då att specialisera sig på hur djur är med och formar vår sociala verklighet. Hon kände att hon fick lära sig massor om ett ämne hon verkligen brann för.

—  Det är så lätt att förbise djur och deras inverkan på oss. De står för en stor del av vad vi äter, vad vi har på oss och vi använder även djur i vårt språk när vi ska beskriva något. ”Stark som en oxe” till exempel, det var fantastiskt att få grotta ner sig i sådana saker!

Examensarbetet skrev hon om ett ämne som fick åhörarna att ge henne sin odelade uppmärksamhet vid presentationen.

—  Vi satt i en sal med över 100 personer och lyssnade på presentationer hela dagen. Folk somnade i sina stolar och det var nästan ingen som fokuserade på den som pratade. Men när jag gick fram och började prata tappade folk hakan. Det kändes väldigt roligt!

Josefin undersökte hur marknadsföring av porr skiljer sig beroende på vilket kön som utgör målgruppen, och hon fick högsta betyg. Det var även dessa betyg som låg till grund för hennes utmärkelse ”First Class Honor”, motsvarande kursetta i Sverige.

Josefins studietips:

• Planering, planering, planering!

• Sitt inte hemma och plugga, gå till ett café eller till skolan, få in en rutin.

• Köp inte alltid ny studentlitteratur, de flesta böcker finns på bibliotek eller att köpa begagnat.