Hon hade redan skickat in ansökan till Handelshögskolan. Men ändrade sig i sista sekund. För det var journalist hon ville bli, trots alla förmaningar. För SUPERO berättar Jenny Strömstedt om sina drivkrafter, om studietiden på Journalisthögskolan och om att lyckas i en av Sveriges tuffaste branscher.
Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L Eriksson
Det är svårt att få till en tid att träffa Jenny Strömstedt. ”Helt ärligt. Jag har inte en sekund ledigt just nu, men är du i Visby under Almedalsveckan kan vi få till något”, skriver hon hastigt i ett mail.
Jenny har haft ett hektiskt år. Först bevakning av riksdagsvalet, sedan upp varje vardag 03.45 för att sända Nyhetsmorgon, skriva krönikor för Expressen, medverka i Let’s Dance och så sena sändningar med sin egen talkshow, Jenny Strömstedt. När SUPERO träffar henne är hon i full gång med att leda TV4:s kvällssändningar i Almedalen. Och så här har hon hållit på. I 20 år.
– Men jag har så fruktansvärt kul! säger hon när vi möts några timmar innan hon ska in till sminket. – Om jag tycker att någonting är roligt, jobbar jag väldigt mycket med det.
Men att Jenny skulle bli journalist var inte en självklarhet. Även om hon redan i tonåren fick smaka på det genom sitt extrajobb i receptionen på TV4. Nej, hon skulle studera på Handelshögskolan, var tanken. I alla fall från början.
– Jag hade redan skickat in ansökan. Men så ångrade jag mig. På sommaren ringde jag antagningsnämnden, grät och tvingade någon stackars människa att ändra min ansökan så att den gick till Journalisthögskolan istället. Trots att det var försent.
Jenny växte upp i Sollentuna med akademikerföräldrar. Hemma fördes ständiga samtal och diskussioner om samtiden, så hennes samhällsintresse har funnits sedan barnsben.
– Pappa var väldigt politiskt intresserad och vi hade alltid tidningen hemma. Det pågick ofta samtal om att man var en del av omvärlden, på något sätt.
Att utbilda sig var en självklarhet.
– Jag tror inte ens att jag funderade på att inte utbilda mig. Det gjorde man bara.
Efter gymnasiet fick Jenny ett stipendium av Sverige-Amerika-stiftelsen, vilket gjorde att hon fick möjlighet att läsa i journalistik och kreativt skrivande på undergraduate-nivå i Ohio, USA.
– Det var otroligt roligt! Jag älskade min lärare i kreativt skrivande, hon var poet och man kunde komma in till henne för att dricka te och samtala. Det var verkligen som en film. Tiden där tror jag pushade mig i den journalistiska riktningen.
Väl hemma började de journalistiska drömmarna att gro allt mer. Men många varnade för att yrket var allt annat än lätt att satsa på. Kanske var det därför hon först hade fokus inställt på Handels.
– Jag fick höra samma sak som jag nu hör mig själv säga till unga som vill bli journalister: ”Nej, du ska absolut inte bli journalist! Du måste gå någon bättre, mer ’riktig’ utbildning”, säger hon och fortsätter:
– När jag tittar på dagens arbetsmarknad kan jag få lust att säga: ”Bli journalist, men bara om du inte vill något annat. Om detta yrke är det enda som får det att brinna i hjärtat, om allt annat blir en tvångströja.” Arbetsmarknaden är så annorlunda nu. Förr fanns det ett helt annat utrymme för att experimentera som journalist. Och blev det inte bra fanns det tid för att göra om. Idag är allt mätt och vägt på antal klick.
– Det handlar inte om att individerna idag inte har både kraft och idéer, men tiden och pengarna finns inte för att misslyckas på samma sätt, och att få misslyckas är som bekant grunden till innovation.
För att lyckas i mediebranschen gäller det att ha en hel del is i magen och ett inre driv, och vara beredd på att konkurrensen är stenhård.
– Får du ont i magen av att du kanske måste
sälja in dig själv varje månad för att klara av hyran, kanske du ska tänka om, säger hon. Åren på Journalisthögskolan i Stockholm minns Jenny med glädje.
– Jag kan inte säga att utbildningen var speciellt bra på den tiden. Men det var en otroligt härlig, anarkistisk gemenskap. Det kunde vara fruktansvärt jobbigt, men också väldigt roligt. Vi var alla individualister som ville olika saker.
Journalisthögskolan gav henne en trygg grund.
– Studietiden gav mig en slags yrkesidentitet. Journalist var inget du skulle bli, det var något du redan var när du började utbildningen. Det fanns en väldigt stark identitet om yrket – vad det innebär, hur man ska förhålla sig till omvärlden och vad en journalist har för roll. Och något du skulle vara väldigt stolt över.
Eftersom hon hade extrajobbat i receptionen på TV4 under gymnasietiden blev det naturligt att även söka praktik på den då relativt nystartade tv-kanalen. Praktiken ledde till ett erbjudande om anställning, vilket fick henne att hoppa av studierna.
– Idag hade det ju inte fungerat. Arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut och du behöver den där examen. Det kan jag ångra lite, att jag inte fullföljde utbildningen. Men man har ju rätt bråttom under den tiden i sitt liv.
– Å andra sidan kan jag inte ångra något som sedan lett till att jag hela tiden har fått göra roliga saker. Det har inte varit någon period då jag upplevt att jag skulle ha haft ett annorlunda liv om jag hade en examen. Men den tiden kanske kommer.
Hon känns målinriktad, superambitiös och väldigt fokuserad på det hon gör. Men för Jenny är det inte några höga mål, eller delmål, som tagit henne dit hon är idag.
– Lust har alltid varit min drivkraft. Jo, jag satte som mål att jag innan jag fyllde 26 skulle bli programledare på tv, skriva en bok och få barn. Att få barn tog lite längre tid att få till, men det andra lyckades jag faktiskt med. Sedan dess har jag varit upptagen av själva processen av det jag sysslat med för tillfället, säger hon och utvecklar:
– Helt ärligt, det spelar nu för tiden mindre roll vad som är produkten som ska komma ut ur arbetet, det är processen som är det intressanta. Att få jobba med stimulerande människor, få lov att testa idéer och ha kul längs vägen. Sedan, om det så är en talk-show på bästa sändningstid eller en kommunbroschyr om återvinning spelar det en mindre roll.
Hon tror att det finns en nyckel i att inte tappa det där i karriären. Passionen. Lusten.
– Jag tror det är viktigt att inte bara tänka, ”jag ska bli chef”, utan hellre, ”jag ska vara med och utveckla dataspel för det är det
roligaste som finns”.
Att ge sig in i mediebranschen är tufft. Många slåss om de få arbetsplatser som finns – och har du väl kommit in kan mattan under dig dras bort över en natt.
Vad har du gjort för att lyckas?
– Jag har jobbat jättehårt. Det har inte varit någon ”walk in the park”, om man säger så. Det är nog först nu jag känner att det börjar lätta lite grann, men det är nog för att jag är erfaren och kan sortera mitt arbete på ett annat sätt.
Har du någon gång tvivlat på ditt yrkesval?
– Jag hade en period då jag tänkte skola om mig. Läsa in naturvetenskapligt basår och bli läkare. Jag ville ha ett yrke där jag kunde åldras med förtröstan och veta att varje erfarenhet kommer mitt yrkesliv till godo. Om du exempelvis varit läkare i 15 år, kan du mer än om du bara jobbat ett år. Mediebranschen är ständigt i behov av förnyelse, vilket är helt naturligt.
Vad är största tillfredställelsen i ditt jobb?
– En dimension är att jag är en nyfiken typ, kunskapssökande efter att förstå hur den här världen fungerar. En annan är det faktiska journalistiska uppdraget, att försöka förmedla de här berättelserna som människor behöver för att förstå verkligheten. Sedan har jag ett jämställdhetsengagemang som jag drivit genom åren, vilket jag kommer fortsätta med.
Till sist, vad drömmer du om för framtiden?
– Journalistiken är en för stor kärlek för att kunna släppa, men den kommer nog att utvecklas. En dag kanske jag jobbar mer med opinionsbildande eller skriver mer. När vi avslutat vårt samtal är det snart dags för ännu en livesändning för Jenny. Efteråt möts vi upp igen och hon strålar. Som om hon vunnit ett lopp och är full av adrenalin. – Det här är så vansinnigt kul! säger hon och skrattar. – Jag kan inte fatta att jag får ha det här som jobb. Jag är glad att jag blev journalist, för det var ju faktiskt inte självklart från början.
FAKTA
Namn: Jenny Strömstedt
Ålder: 43 år.
Yrke: Journalist, författare och föreläsare.
Bor: I Stockholm.
Familj: Tvillingdöttrarna Mika och Kitty, 14, och Vanna, 11. Maken Niklas Strömstedt, 57, som har barnen Adam, 28, Simon, 24, och Maja, 16.
Aktuell: Med Nyhetsmorgon och egna programmet Jenny Strömstedt på TV4
FAKTA
Namn: Jenny Strömstedt
Ålder: 43 år.
Yrke: Journalist, författare och föreläsare.
Bor: I Stockholm.
Familj: Tvillingdöttrarna Mika och Kitty, 14, och Vanna, 11. Maken Niklas Strömstedt, 57, som har barnen Adam, 28, Simon, 24, och Maja, 16.
Aktuell: Med Nyhetsmorgon och egna programmet Jenny Strömstedt på TV4