De arbetar med att lösa världens vattenproblem – en bransch som förmodligen bara kommer att växa. Vi träffade Henrik Myringer, före detta KTH-student som genom sitt examensarbete fick  in en fot på det stora amerikanskägda Xylem. 

Text: Elin Liljero Eriksson

Det porlar vatten mellan trapporna utanför den stora, grå byggnaden i Sundbyberg, strax utanför Stockholm. Inte så konstigt. Här är nämligen just vattnet i fokus. Genom fem olika så kallade ”growth centers” (transport, treatment, dewatering, analytics och applied water systems) jobbar företaget Xylem för att lösa världens vattenutmaningar.
– ”Let’s solve water” är vår slogan. Vi hanterar vattenfrågor, vilket bland annat innebär väldigt mycket transport av vatten, säger Henrik Myringer, utvecklingsingenjör på Xylem.
– Vattnet är oftast inte där vi tycker att det ska vara – antingen är det för mycket eller så är det för lite någonstans. Så endera ska det pumpas ut rent vatten till människor som vill dricka eller duscha, eller så ska det forslas undan vatten från avlopp, gruvor eller liknade.
Från början hette företaget Flygt. Då, på 1930-talet, började man bland annat tillverka ingenjören Hilding Flygts pumpar, vilket fort- farande utgör en stor och viktig del av produktionen. Genom åren har Xylem vuxit sig stora och är idag ett börsnoterat amerikanskägt före- tag med 12 500 anställda världen över. Huvud- kontoret är beläget i Rye Brook, New York, men en stor del av produktionen finns i Emmaboda, där Xylem har en fabrik.
– Det är väldigt roligt att vi har en stor produktionsanläggning i Sverige; det är inte alla företag som har det. Vi har gjuteri och motorlindningsverkstad för att kunna bygga pumpar från grunden, berättar Henrik och tillägger:
– I Sverige är vi utvecklingscentrum för Flygts produkter, vilket är ett utav de största varumärkena inom Xylemkoncernen.
Henrik har varit på Xylem sedan han tog examen på Kungliga tekniska högskolan för drygt tio år sedan. Det var på en arbetsmarknadsdag som han fick en första kontakt med företaget.
– Jag fick kontaktuppgifter till min nuvarande chef och ringde honom senare, lite på vinst och förlust.

 

 

Det visade sig att Xylem hade funderat på ett examensarbete som de ville att någon skulle göra. Henrik tvekade inte en sekund.
– Det gäller att ha lite tur med timing, att det finns någon idé som gror på företaget, eller att man själv kommer på en idé som skulle passa. Det sistnämnda kanske inte är så lätt, men man kan berätta för företaget vad man är intresserad av och på så sätt kanske mötas i en idé.
Henrik berättar att Xylem brukar försöka att ha olika förslag till examensarbeten när de besöker arbetsmarknadsdagar.
– ”Ex-jobb” eller sommarjobb är en jättebra väg in på ett företag som Xylem. Ett tips är att hitta ett sommarjobb som är relevant för det du läser och är intresserad av, säger han och fortsätter:
– Det är en del som har ”ex-jobbat” sig in hit.

Det blir ju nästan som en integrerad provanställning; du får fokusera på ett problem som företaget i sin tur behöver hjälp med.

”Ex-jobb” eller sommarjobb är en jättebra väg in på ett företag som Xylem.

Som utvecklingsingenjör handlar Henriks huvudsakliga uppgifter om att ta fram nya produkter och att utveckla dem som finns.
– Min inriktning är övervakningselektronik. Jag ska hålla koll på hur pumpar mår.
Hans avdelning växer, men är relativt liten.
– Annars är vi ett ganska mekaniktungt företag med många maskiningenjörer. Själv har jag alltid varit tekniskt intresserad. Jag trodde nog att jag skulle bli någon form av uppfinnare när jag var liten. Min roll på Xylem är kanske det närmaste jag kommer det.
Xylem finns i omkring 150 länder och 98 procent av den tillverkade volymen är utanför Sverige – något som bäddar för de anställda att kunna prova på att arbeta utomlands.

– Vi har olika utvecklingsenheter och kontor på många platser runtom i världen, så det finns absolut möjlighet att göra ett utbytesår.
Även de som är anställda här i Sverige åker ofta utomlands i tjänsten.
– Vi har en del supportfunktion som åker ut i världen och håller utbildningar externt. Just på elektroniksidan har vi en hel del utbyte med en utvecklingsenhet i Australien som vi samarbetar med. Jag var där senast i våras, säger Henrik.

Idag har det gått drygt tio år sedan Henrik började på Xylem.

– Det är väl ett kvitto på att jag trivs väldigt bra? säger han och ler.
– Mina arbetsuppgifter är varierande, utvecklande och det är en behaglig stämning här.
För några år sedan fick Xylem Guldnappen – ett pris som Unionen delar ut till den mest föräldravänliga arbetsplatsen. Henrik själv har varit föräldraledig i två omgångar.
– Jag tycker det är roligt att jobba på ett företag som tillhör en positiv bransch. Det känns bra att vara en del av ett företag som syftar till någonting bra för samhället i stort.
Han tror att han är i en framtidsbransch.
– Jag tror inte att behovet av att forsla vatten fram och tillbaka kommer att minska. Om det blir ännu mer klimatpåverkan och mer vatten som hamnar på ”fel” ställen – med torka på det ena och översvämning på det andra – kommer behovet snarare att växa, avslutar han.

Xylem

Xylems verksamhet började i småländska Lindås, där klensmeden och formgjutaren Peter Alfred Stenberg hade startat ett gjuteri 1901. 1929 började bröderna Stenberg tillverka Flygts pumpar i Lindås, och utvecklade sedan fler produkter och lösningar inom området. En stor del av produktionen har under hela Xylems drygt hundraåriga historia skett i Lindås, men idag sker även tillverkning i Kina, Italien och Argentina. Xylems produkter och lösningar används över hela världen, och från anläggningen i Emmaboda exporteras nästan all den tillverkade volymen utanför Sverige.