Han drömde om att bli munk, men livet tog andra vändningar. I dag är Michel Issa multientreprenör med flertalet utmärkelser inom affärsvärlden och desto mer erfarenhet i bagaget.

Av: Ellen Mäkipiha

Michel Issa har både en ovanlig och intressant resumé. Uppvuxen i Norrköping flyttade han efter grundskolan till Syrien i fyra år för att studera i ett kloster. Med en storebror som är munk och en storasyster som är nunna kände han en naturlig dragning till livskallet.

Efter tiden i Syrien åkte Michel tillbaka till Sverige för att läsa upp sina gymnasiebetyg på Komvux. Ett och ett halvt år senare gav han sig av till England, där han studerade teologi på Nottingham University. I januari 2012 var han tillbaka i Sverige igen. Han hade bestämt sig för att inte bli munk trots allt, utan slå sig till ro och försöka etablera sig. Lättare tänkt än gjort, skulle det visa sig.

Jag sökte så många jobb det gick, till och med på McDonalds, men fick nej överallt. Samtidigt hade jag startat mitt första företag, kursgården Kenoro Camp som gick väldigt dåligt just då.

Men ett gott råd från hans närmaste gav honom en tankeställare.

– Min bror sa till mig; ”Michel, se inte dig
själv som offer även under de mest tuffa perioder. Tänk positivt och säg till dig själv att just under den här svåra perioden kommer du att få unika erfarenheter som ingen utbildning eller något yrke kan ge dig”. Det gjorde jag, jag började se möjligheter i stället för hinder.

Han började fokusera mer på Kenoro Camp, en konferensanläggning i Rejmyre, genom att boka möten och sprida information om sin verksamhet. Hårt arbete lönade sig och större organisationer som Rädda Barnen och Green Peace började anordna anläggningen som läger och konferens. Det förstärkte hans och företagandets känsla.

– Jag kommer ihåg att det var en person som kallade mig för entreprenör, jag visste knappt vad det var då. Senare samma år blev jag inbjuden till ett entreprenörsnätverk, det var då jag insåg att ja, jag är faktiskt entreprenör och vill lägga 100 procent på att vara det.

På bara två år har karriären gått i rasande takt, i dag driver Michel sex olika företag, har skrivit en bok och ägnar sig åt välgörenhet.

Han försöker att lägga lika mycket tid på alla sina åtaganden, men hjälporganisationen ligger honom varmt om hjärtat. World Aid Active, som hjälper flyktingar från Syrien och bygger
sjukhem i Indien, är ett av de välgörenhetsprojekt Michel är initiativtagare till.

– Det brinner jag verkligen för, mitt liv får en ny mening när jag skapar glädje för en medmänniska. Jag har lärt mig att ju mer man ger desto mer får man, och ju mer man får desto mer ska man ge.

Samtidigt är han en av ambassadörerna för Hungerprojektet, en ideell organisation som jobbar för att avskaffa hunger och fattigdom. Michel beskriver hur välgörenheten gett honom insikt i vad som är viktigt i livet.

– Vissa människor tycker att det är viktigt med förmögenheter när det kommer till framgång. Det är inget fel med pengar, men problemet ligger i att allt för många tillbringar sina liv till att koncentrera sig på pengar. I slutändan upptäcker man ändå att det inte är dem som gör en lycklig. Enligt mig är den största prestationen när du gör en god skillnad i någon annans liv.

Under sin korta tid som entreprenör har han fått ta emot flertalet utmärkelser och nomineringar, däribland ”Konungens utmärkelse Kompassrosen 2014 inom näringslivet” och ”En av Sveriges Supertalanger 2012”, utsedd av tidningen Veckans Affärer.

I sin bok ”Munken som blev multientreprenör” lyfter han fram sin tid som arbetslös trots studier, och varför han tror att ingen ville anställa honom.

– Att jag hade bott i kloster och studerat teologi och dessutom aldrig jobbat i mitt liv gjorde nog många obekväma. Fick jag en fråga om vad jag gillade att göra på min fritid kunde jag svara att det var att läsa. De ville säkert höra att jag jobbat mycket eller så, men det var ju svårt för mig att säga.

Trots en svår period har studierna gett utdelning. Den röda tråden i Michels karriärsresa har varit de värderingar han haft sedan barnsben och det han sedan kom att utbilda sig till.

– Jag är en multientreprenör med en munks värderingar. Munktraditionen går ut på att tjäna andra, att vara orsaken till någon annans lycka var och är min största drivkraft.

Den bilden han hade av sina drömföretag när han startade som entreprenör tycker han att han lyckats uppfylla. Alla hans företag fyller enligt honom ett syfte i hans liv.

– Mitt senast startade bolag är Michel Issa Invest AB, där jag hjälper unga personer att förverkliga sina drömmar.

Det starka och positiva nätverk Michel har är enligt honom hans största styrka.

– Det är många som undrar hur jag lyckats så snabbt med det jag gör. Jag brukar säga att det jag lärt mig är att det som spelar roll är ditt nätverk, har du ett starkt och bra sådant så öppnas många dörrar.

Att leva i nuet och att acceptera det, är ett av de råd han vill ge till andra som vill starta företag, speciellt unga.

– Livet handlar inte om att leva i framtiden eller i det förflutna. Därför ska man aldrig underskatta kraften av att kunna lägga all energi på samma mål och ambitioner. Slösa inte denna dyrbara makt och energi på att försöka få allt gjort så snabbt som möjligt. Snabbhet är viktigt, men noggrannhet ännu viktigare.

Det är svårt att tro att Michel bara är 27 år. Hittills har han inte upplevt några nackdelar med att vara både ung och entreprenör.

– Självklart var det tufft i början och vissa tog en inte seriöst, men dina handlingar visar vem du är. När du har resultat börjar folk att respektera dig och se upp till dig.

Han citerar den avlidne Apple-grundaren Steve Jobs;

”The only way to do great work is to love what you do. If you haven´t found it yet, keep looking. Don´t settle. As with all matters of the heart, you´ll know when you find it.

Michel Issa

Ålder: 27 år

Familj: Sambo, dotter, stor familj

Bor: Pendlar mellan olika städer, men oftast i Stockholm eller Norrköping.

Gör: Driver hjälporganisationen Kenoro Camp AB, hotell och konferensanläggningen Safirdruvan Konferens AB, Motell Nattviol, sajten Cykelgrossisten, konsultföretag Michel Issa AB samt investmentbolaget Michel Issa Invest AB. Även initiativtagare till välgörenhetsorganisationen World Aid Active, som hjälper utsatta i Syrien och Indien.

Michels tips till unga entreprenörer!

• Underskatta aldrig dig själv.

• Nätverka, nätverka, nätverka. Kontakta personer som intresserar dig. Var modig!

• Vänner. Man behöver inte ha massor, men några som man känner förtroende för och som du kan prata öppet och ärligt med.

• Kom ihåg att vi alla sitter i samma båt, oavsett hur det ser ut utifrån. Problem med pengar, relationer och jobb har alla. Vetskapen om detta gör det ofta enklare att närma sig andra människor men ger också en mer nyanserad inställning till omvärlden och livet.

• Ha tålamod. Alla kommer inte att förstå eller acceptera dig, låt dina handlingar och resultat visa vem du verkligen är.