Att jag ska gå en eftergymnasial utbildning har jag alltid vetat, frågan var väl bara när.”

Cornelia gick utbildningen Internationell Marknadsföring på Mälardalens Högskola. Det som fick henne att välja just denna utbildning var möjligheten till det internationella perspektivet och utlandsterminen i Italien såklart. 

Text: Charlotte Breyer Foto: Hanna von Zweigbergk

Cornelia berättar att hon alltid var kluven kring huruvida hon skulle välja en utbildning med inriktning på samhällsfrågor eller en med ekonomisk inriktning. Tillslut valde hon marknadsföring. 

– Det ger mig möjlighet att arbeta med både samhällsinriktade och ekonomiska vinklar, ur ett mer kreativt perspektiv och med fria händer. 

Vad fick du med dig i utbildningen som du kan dra nytta av i ditt yrkesliv? 

Något som genomsyrat min utbildning var grupparbeten och frihet under instruerade uppgifter. Grupparbeten lärde mig otroligt mycket om vikten av samarbete, tålamod och att kompromissa. Våra uppgifter gick även ofta att specificera efter ens egna intressen och att själv få styra över sina arbeten.Det här har jag även nytta av i mitt arbete idag.  

Var du alltid säker på att du valt rätt utbildning? 

Nej inte alltid! Den första kursen vi hade var företagsekonomi och just siffror har aldrig varit min starka sida och inte heller mitt största intresse. När det blev startskottet för min utbildning så blev jag lite tveksam kring om det verkligen var rätt för mig. Men när vi fick läsa andra kurser, som var mer nischade på marknadsföring, så trivdes jag som fisken i vattnet säger Cornelia med ett stort leende. 

Har du haft någon förebild under studietiden?  

Min kontinuerliga förebild kommer alltid att vara vara min syster. Jag har alltid tyckt att hon är så smart och att hon resonerar väldigt tydligt och objektivt vilket jag alltid har beundrat. Det är en egenskap jag själv har att jobba på. Sedan tror jag att det är viktigt att alltid ha en slags förebild som man ser upp till eller inspireras av. Vanligtvis så har mina varit tidigare bloggtjejer som skapat egna globala företag eller andra ”power-women” som kör sitt egna race och inte begränsas av andras åsikter.

Hur hanterade du svackor under studietiden?

Som med allt annat hamnar man såklart i olika svackor och det enda sättet att ta sig ur dom tror jag är att antingen bara köra på och hitta det som motiverar en själv, eller att byta spår totalt. Om man sitter med en tenta som känns tråkig och jobbig måste man ha en studieteknik som känns rolig.Att göra ett memory-spel, en frågesport eller bara belöna sig själv vartefter, är småsaker som kan göra jättestor skillnad. Sedan kan man alltid tänka framåt! Allt kommer inte vara roligt men du kan alltid göra allt du gör användbart och till en lärdom.

Känner du att du valt rätt utbildning och bransch?

Absolut. Som tidigare nämnt har jag alltid tyckt att samhällsfaktorer och hur individer i samhället funkar har varit otroligt intressant. Något som också är intressant är företagsamhet och hur detta hela tiden utvecklas. Allt är ett rullande band. Det jag tycker är extra kul med just marknadsföring är att det är mycket som förändras snabbt, så det är ingenting jag tror att jag kommer att tröttna på. Det går att välja många olika spår och det finns alltid en hel del att lära sig vilket är kul.

Vad vill du göra i framtiden? 

I framtiden vill jag antingen ha mitt egna företag eller vara i en position där jag kan styra mycket över mina egna arbetsuppgifter. Det är väldigt motiverande att alltid ha sitt egna ansvar och kunna röra sig fritt under en tillit att man kommer få sitt jobb gjort på ett bra sätt. Jag har även upptäckt att jag gillar att vara med på flera olika ställen och veta hur mycket fungerar. Trots att jag inte alls är en person som tycker att siffror är speciellt intressant så fascineras jag över hur ekonomiska aspekter fungerar i sammanhang av ett företag.

Vad är viktigt för dig hos din arbetsgivare och för din framtida karriär?

Det bästa och viktigaste jag ser i min nuvarande arbetsgivare är det faktum att jag jobbar på ett startup- och tillväxtbolag. Detta ger både mig chansen att alltid pusha mig själv och att försöka hitta vad jag kan göra för att driva saker och ting framåt. Samtidigt som jag får chansen att jobba med en hel del olika arbetsuppgifter, som jag kanske inte hade fått annars. 

Vad gör du för att utvecklas som person?

Ifrågasätter allt och läser mycket. Att ifrågasätta varför vissa saker fungerar som de gör ger ofta förståelse för hur andra personer tänker och går tillväga samtidigt som man själv får tänka steget längre hela tiden. Att läsa är både avkopplande som hobby men även ett bra sätt att hålla sig stimulerad, beroende på vad man sitter och läser såklart.

Har du några bra tips till en student? 

Ha framförhållning! Jag vet om att alla säger det och att det är lättare sagt än gjort, men börja kolla på arbetsgivare redan under studietiden. Då går det att hitta otroligt mycket möjligheter samtidigt som man kan få mycket bättre grepp om vart man själv vill placera sig i framtiden. På det sättet kan man även hitta olika extrajobb, praktikplatser och liknande som kommer vara både bra erfarenheter för ens egen skull och se snyggt ut på CV:t!

Några bra tips att tänka på när du söker jobb? 

Var personlig. Ingen vill läsa ett CV med 4 sidor information som inte går att tillämpa till arbetsplatsen, så håll det kort, koncist och relevant. Passa även på att ge en personlig touch i det personliga brevet, många företag väljer ofta sina rekryteringar baserat på deras kunskap men även kring hur väl de passar företaget som person.

 Några bra tips för att klättra och utvecklas hos din första ”riktiga” arbetsgivare? 

Våga visa framfötterna, våga göra fel och fråga mycket! Detta visar på engagemang och kommer även göra dig mer användbar hos din arbetsgivare. Det går inte att uppfattas som dum när man agerar med engagemang och övertygelse.