”Våga ta risker, både inom karriären men även inom andra områden i livet. Belöningen kan bli större än riskerna.”
För snart ett år sedan klev Carl Farberger, vd för ICA Försäkring, in till sin chef för att berätta att han avsåg att genomgå en könskorrigering. Fem månader senare, i september 2018, kom Caroline Farberger som stolt kvinna till jobbet.
— Jag hade gått och gruvat mig över detta samtal i sju månader, det var så lång tid innan som jag visste att detta möte skulle ske.
Text: Hanna von Zweigbergk Foto: Rickard L. Eriksson
Jag stannar till utanför ICA:s entré och reflekterar över hur pass bra byggnaden smälter ihop med omgivningen. Det är en grå och kall dag, men så fort vi tar steget innanför glasdörren befinner vi oss på en arbetsplats full av liv och värme.
Caroline möter oss i receptionen och hälsar oss välkomna till ICA. Hennes utstrålning är allt annat än grå och kall, det praktiskt taget lyser om henne. Hon berättar att detta är huvudkontoret för ICA Gruppen och att det sitter ett par tusen personer här som arbetar inom olika delar av koncernen.
Mina ögon fastnar vid en digital skärm som stoltserar med budskapet: ”Vi gratulerar Caroline Farberger till priset Årets HBTQ”. Vi ska komma tillbaka till det, men först vill vi veta vad som tog Caroline till den topp-post hon har idag.
Hon börjar med att berätta att försäkringsbranschen var det sista hon kunde tänka sig att arbeta inom när hon läste parallellt till både civilingenjör och civilekonom.
— Jag drömde om att arbeta med att utveckla mobiltelefoner på Ericsson, alternativt att arbeta på Asea eller Televerket – som var de mest attraktiva arbetsgivarna på den tiden för mig som elektroingenjör.
— Jag har alltid varit naturvetenskapligt intresserad och att jag skulle läsa på Chalmers var givet på förhand. Redan efter första terminen frågade jag mig själv om jag verkligen skulle nöja mig på sikt med att arbeta med teknik. Jag ville ha en bred plattform för att kunna komma vidare.
Caroline hade hört att det gick
att vara inskriven på två olika högskolor, och att det därför rent tekniskt gick att läsa två utbildningar på en och samma gång.
— Jag sökte in till Civilekonomprogrammet på Handels i Göteborg och kom in. Jag ville testa om det skulle fungera. Första läsåret tog jag varannan tenta utifrån vad som intresserade mig. När jag sedan hade ett års studieuppehåll för att göra min militärtjänstgöring behövde jag hålla igång huvudet för att inte mossa ihop, säger hon med ett skratt.
— Jag plockade upp resttentorna och när jag var klar med militärtjänstgöringen var jag helt i fas med mina utbildningar. Det var kul att se att det gick att parera detta genom bra planering och stenhårt plugg. Visst, det var tufft när tentaperioderna kolliderade. Men jag avslutade med en civilingenjörsexamen och terminen efter med en civilekonomexamen.
Med två examensbevis i handen
kunde hon ställa frågan till drömarbetsgivarna – Vilka öppningar ger ni till personer som ger det där lilla extra?
— ”Enligt vår prislista ger en sån examen 300 kr extra i månadslön”, var ungefär det svar jag fick. Jag hade nog tänkt mig ett annorlunda svar och började leta efter en arbetsgivare som var ute efter personer som gav det lilla extra, säger hon.
Caroline kom i kontakt med McKinsey och flyttade från Göteborg till Stockholm för att arbeta som konsult. Där fick hon chansen att utmana sig själv, dels genom att arbeta hårt men även genom att lära sig om olika branscher.
— Det finns en väldigt uttalad karriärtrappa på McKinsey. Du arbetar två år som juniorkonsult, två år som konsult och sedan ett par år som projektledare. Jag var där i sex år och arbetade som projektledare i två års tid. Till slut kommer man till en brytpunkt där man måste fråga sig om man vill arbeta med detta som ett långsiktigt karriärval. I den nivån behövde jag antingen lägga i en högre växel och satsa på att bli partner, eller gå vidare inom en annan inriktning.
Nyfikenhet och vilja till utveckling
ledde henne vidare till Trygg-Hansa. Där fick hon sitt första chefsjobb och har stannat inom försäkringsbranschen i 20 år.
— Jag har jobbat med både banker och försäkringsbolag under mina år som konsult. Den starka fascinationen av försäkringsbranschen fångade mig. Inte minst vilken viktig samhällsfunktion det är. Vi kan påverka människors vardag och är i många fall räddaren i nöden om olyckan är framme.
För tre år sedan kontaktades Caroline av en rekryterare som berättade att det fanns en ledig tjänst som vd på ICA. Det nyuppstartade försäkringsbolaget ICA Försäkring skulle göra ett byte på vd-posten och var intresserade av Carolines tidigare erfarenheter.
— Det jobb jag hade på Trygg-Hansa var stort och inflytelserikt, men samtidigt är det svårt att snabbt ställa om stora försäkringsverksamheter även om du gör stora roderutslag. Jag tänkte att det skulle bli spännande att få vara med och driva upp en startup.
Caroline tog jobbet som vd
och har därefter stannat kvar på samma post. Jag frågar henne om det var karriärmöjligheterna som lockade henne att byta jobb. Med ålderns mogenhet har hon insett att tanken om att maximera karriären inte har ett lika högt egenvärde. Istället har hon frågat sig vad som representerar en bra karriär. Är det att tjäna så mycket pengar som möjligt eller är det att ha ett så rikt liv som möjligt?
— Min fru är också civilingenjör men hon har valt på egen vilja att inte längre vara yrkesverksam, vilket har varit lite lyxigt för mig. Då har jag kunnat ta de där kvällsmötena och arbetsresorna. Men självfallet är det så att det är många kvällar då jag kanske hellre hade velat läsa läxor med barnen. Det gäller att hitta en bra balans och att man är helt tydlig med vad det är som ger mig mening i livet. Och att sedan fokusera på den balansen.
Vad drivs du av?
— Jag vill känna att jag har en stimulerande och meningsfull vardag. Jag vill kunna göra skillnad för mina medarbetare, men framförallt för våra kunder. Att det vi levererar verkligen skapar värde i våra kunders vardag. Det ger mig personlig mening.
Det märks att Caroline är engagerad i sitt arbete. Hon har varit med från ett tidigt skede och sett organisationen ta form. Det dagliga arbetet genomsyras av ICA:s kärnvärden.
Enkelhet, entreprenörskap och engagemang
— Vi tänker människoorienterat – till skillnad från processorienterat. Vi har en stark och meningsfull plats i våra kunders vardag. Och jag får möjlighet att vara med i ledningen och driva upp en helt ny försäkringsverksamhet – under ett starkt varumärke med en stark kundbas. Det är en härlig entreprenörsresa där vi kan bygga ett stort försäkringsbolag. Möjligheten att driva upp nya verksamheter är något som vi älskar här på ICA.
Vi avbryts av fotografen som vill ta ett par bilder till. Vi har ont om tid och fortsätter raskt intervjun när de kommer tillbaka. Det gäller att vara tidseffektiv när man är vd och samtidigt står i rampljuset. Caroline berättar att hon har fått en hel del uppmärksamhet på sistone och att mötena med media börjar bli vardag. Det är nu bara två dagar sedan som Caroline blev prisad på QX-galan och hon har gjort en hel del intervjuer i samband med detta.
— Jag är den första på en chefsposition inom det privata näringslivet som överhuvudtaget gör en könskorrigering. Jag bryter ny mark och måste utgå från vad som är viktigt för mig. Jag gör min resa och lever mitt liv på det sätt som gör att jag kan vara mig själv. Det är otroligt viktigt att jag får berätta om min resa och att andra kanske kan inspireras av den.
Att bryta ny mark,
och därtill normer, är dock inte helt enkelt. Det har varit en process som har tagit ungefär ett år och som nu börjar mynna ut i något vackert.
— Det hela började när jag i augusti 2017 kom till insikt att min könsidentitet är kvinna. Jag insåg då också att jag bara måste leva i enlighet med min identitet, jag måste leva som den kvinna jag är. Jag måste alltså göra det som kallas för en könskorrigering.
Caroline är mån om sina ord. Hon förklarar hur viktigt det är att sätta rätt ord på saker och ting. Speciellt när det rör sig om livsviktiga formuleringar som kan vara till hjälp för andra.
— Många använder ordet beslut. Jag använder själv inte det ordet, utan det var en insikt om att det bara är så det måste bli.
Hon kände länge att det var något som inte stämde.
— Det var under en tid som jag grubblade över vem jag själv var. Under våren 2017 så konfronterade jag mig själv och avsatte tid åt att utforska vem jag egentligen är. Det är inte det enklaste att se sig så djupt i spegeln att man ser igenom själva glaset. Ofta kan det vara så att man har en så stark självbild av vem man är och hur man ser på sig själv. Har man kommit en bit i näringslivet är det lätt hänt att man jagar en självbild som stämmer med den framgångsrika mannen, i mitt fall. Det krävs då en hel del att ställa sig själv frågan ”Är det verkligen så?”.
Ensam är inte alltid stark.
Det märks att familjen och ICA Gruppen har varit en stor del i Carolines lycka idag. Hon pratar varmt om hur vänner och familj har funnits där för henne.
— Jag insåg tidigt att om detta ska gå bra så behöver jag ha med mig hela min omvärld. Realistiskt sätt så är det en årslång process att få med mig alla på tåget. Jag bestämde ett datum för min transition, den tidpunkt då jag presenterar mitt föredragna kön öppet för omvärlden. Jag började med familjen och tog så lång tid som det behövdes för att vara säker på att jag skulle ha familjen med mig, och så arbetade jag mig igenom olika ringar av släktingar och nära vänner. Ända tills jag kom fram till att det var dags att berätta för arbetsgivaren, så att arbetsgivaren fick lämpligt antal månader på sig att bearbeta det hela och hjälpa mig sätta upp en kommunikationsplan.
Några förebilder inom näringslivet, som har varit i samma sits som Caroline, finns inte. Ännu mindre i en vd-ställning. Detta har bland annat betytt att Caroline har fått bana sin egen väg. Jag frågar henne om riskerna med att gå först, och hur det är att inte kunna snegla över axeln för att kopiera hur andra chefer har gjort när de har genomgått en liknande process.
— ICA, som är min arbetsgivare, har stöttat mig hela vägen. Vi har tillsammans klurat ut hur man gör det här på bästa sätt. För att det ska bli bra för alla. Min chef engagerade omedelbart de mest relevanta delarna i ICA Gruppens koncernledning. Jag har fått ett fantastiskt stöd från de bästa resurserna det finns att sätta ihop en kommunikationsplan, som har hållit och fungerat väldigt bra.
Ser man annorlunda på om det är en vanlig medarbetare eller en högt uppsatt chef som genomgår en könskorrigering?
— Den största skillnaden, i mitt fall, var att det krävdes en längre kommunikationsinsats. Hade jag varit en vanlig medarbetare hade vi inte behövt ett fem månaders långt arbete med kommunikationsteamet. Redan sedan tidigare visste jag om ett antal andra personer inom ICA-nätverket som genomgått könskorrigering, men de arbetar ute bland ICA-handlare. Och är man butiksbiträde har man gjort upp om sin process direkt med sin chef, den lokala ICA-handlaren. Min position gör att det blir fler personer som blir påverkade. Men i grund och botten är det ganska enkelt – från och med detta datum är det det här som gäller – och det är det enda som omvärlden behöver veta.
Hur känns det idag?
— Det har gått förvånansvärt fort att komma tillbaka till ett nytt normalläge, fast i en annan position. Mina kollegor ser att det är Caroline som kommer till jobbet, och det är fullt normalt. Det är såklart en och annan medial uppmärksamhet som distraherar i vardagen nuförtiden, säger hon med ett skratt.
Jag avslutar vår intervju genom att be om ett karriärråd till alla studenter som är i början av sina karriärer.
— Våga och vinn. Våga ta risker, både inom karriären men även inom andra områden i livet. Belöningen kan bli större än riskerna. Fråga dig själv vad du verkligen brinner för och att satsa på en bra plattform för det, både utbildningsmässigt och karriärmässigt. Gör sedan ett riktigt bra jobb, för det är när du gör ett bra jobb som det också går riktigt bra för dig. Hitta din personliga väg och lyssna inte på vad andra säger är ett bra karriärsteg. Men framförallt, var dig själv.
Caroline Farberger
Ålder: 51 år
Bor: Stockholm
Familj: Hustrun Ylva och tre barn.
Karriär: 6 år på McKinsey och 20 år inom försäkring. 13 år på Trygg-Hansa, och de senaste 3 åren som vd för ICA Försäkring.
Utbildning: Civilingenjör i elektroteknik på Chalmers och civilekonomprogrammet på Handelshögskolan i Göteborg.