Blueberry är en av Sveriges största förmedlare av utomlandsstudier. De erbjuder rådgivning för studier, hög kvalitet och snabb service. Allt för att du som student ska hitta den utbildning som passar dig bäst på den plats som lockar dig mest.

– Vi har en kostnadsfri konsultation med studenten angående deras önskemål, berättar Steven Engström, Senior Area Manager för Higher Education på Blueberry.

– Vi hjälper till med att svara på studentens frågor, assisterar när det kommer till sådant som visum, CSN, boende, försäkringar och ankomstinformation. Vi ser till att hitta rätt ort och skola utefter studentens behov och önskemål. Exempelvis kan en student vilja gå kurser utomlands som är applicerbara i det program som de redan påbörjat i Sverige. Vi hjälper även studenten med att komma i kontakt med andra studenter som ska ut och resa. När du påbörjat ansökan med oss sköter vi det mesta.

Blueberry arbetar i nära kontakt med universitet över hela världen och erbjuder program och utbildningar på omkring 150 olika orter. För språkresor är Japan och Korea stora resmål medan det för universitetsutbildningar är populärt att studera i USA, Australien, England och Malaysia.

– Att komma in på universitet utomlands är ofta lättare än att komma in på svenska universitet, men samtidigt får man komma ihåg att universitet utomlands kan kosta en del. Däremot är det smidigt för studenter att söka utomlands via oss då de kan ta studiemedel via CSN. Som student kan du få låna cirka 12000 kronor per månad och sen cirka 340 000 kronor extra för kursavgifter av CSN. När du tar hjälp av oss att ansöka till en utländsk skola betalar studenter direkt till ett universitet och Blueberry tar inte ut någon avgift för att hjälpa till. Det finns också möjligheten att ansöka om Blueberrys stipendium för ytterligare stöd om det skulle behövas.

Steven själv har bott i flera olika länder för utbildning och språkresor. I San Diego studerade han i ett halvår under sin utbildning till civilekonom. Hans stora intresse för resandet och hans faiblesse för att träffa nya människor drev honom till att vilja hjälpa studenter att förverkliga sina drömmar.

– Många vill se världen och uppleva hur det är att bo och plugga i en annan kultur. Man får en slags naturlig introduktion genom att man automatiskt möter många olika människor. Vissa vill förstås också lära sig att behärska ett språk eller öka sina chanser till ett arbete. Man lär sig otroligt mycket genom utlandsstudier på utbildningar som kanske inte ens erbjuds i Sverige. Hur utbildningsplanen ser ut i andra länder skiljer sig också mer eller mindre från hur den ser ut här, vilket kan passa somliga personer bättre.

Vem tackar dessutom nej till ett äventyr?

Louise Klemmé studerade Human Resource Management and Development en termin på Michigan State University – det bästa hon någonsin gjort, enligt henne själv.

– Jag ville byta miljö och ha tuffare kurser. Jag blev tipsad om Blueberry av en släkting som har studerat i San Diego och haft bra erfarenheter av företaget. Jag fick snabbt kontakt med Steven och vi diskuterade kring vad jag hade för visioner med resan och mina karriärmål för att finna rätt plats och universitet för mig. Jag fick verkligen svar på alla mina frågor och hjälp med allt från blanketter till boende. Steven gjorde hela processen mycket lätt för mig. Mitt intresse föll på Nordamerika, närmare bestämt Michigan, där jag på Michigan State University skulle läsa en termin med fyra kurser; två på kandidat- och två på masternivå.

Universitetet är känt för att hålla hög kvalité. Det finns en stor collegekultur och som en extra bonus är sport en riktigt stor grej där, vilket jag tycker är roligt!

Michigan State University grundades 1855 och är ett av de största i USA med drygt 50 000 studenter och ett imponerande campusområde. Universitetet har hög rankning med fina akademiska meriter och ett rikt studentliv gör det till ett attraktivt studieresmål.

– Karriärmässigt fick jag ett annat perspektiv på vad HR är och på de olika sätt som man applicerar teorier på i USA kontra i Sverige. Jag har lärt mig att se helheten på ett annat sätt. Att ha rest utomlands gagnar mig avsevärt i karriären.

På ett personligt plan utvecklades jag också något enormt. Jag var självständig tidigare, men detta tog det till nästa nivå. Att sätta sig på ett sjutimmars flyg till en främmande plats där ingen pratar svenska är en omställning i sig. Det blir lite av en kulturkrock. Det kan gälla skillnader som att tilltala professorer vid titel. De är förstås vana vid utlandsstudenter och förstår att alla inte delar samma seder.

Louise vill uppmuntra alla som är intresserade av att studera utomlands att ta steget.

– Det är en enorm möjlighet till att utvecklas inom både karriär och som person. Mina syskonbarn börjar komma upp i åldrarna och jag uppmanar dem att fundera på utlandsstudier, säger Louise. Det enda är att man blir sugen på att åka igen när man kommit tillbaka! Var inte rädd att slänga dig ut i det okända, man landar alltid på fötterna.