På Berghs School of Communication sprudlar idéerna, kreativiteten och de digitala strategierna, samtidigt som eleverna arbetar praktiskt och i skarpa lägen mot faktiska kunder. Vi har träffat två före detta elever som hittat hem på skolans marknadsavdelning.

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L. Eriksson

David Lindh sjunker ner i en av de högblanka stolarna i aulan på Berghs School of Communication. Det är sen fredagseftermiddag och utanför de färgtonade fönstren på Sveavägen i Stockholm märks det att arbetsveckan börjar rundas av.

– Här satt vi 2016. Förväntansfulla, båda två, säger David och ler mot kollegan Teodor Hässler.

​Idag arbetar de båda på Berghs marknadsavdelning, men för tre år sedan var de här som elever, då de gick programmet Digital Design & Strategy (tidigare Digital strateg/Digital kreatör). En av dem hade drömt om att gå den omtalade reklam- och idédrivna kommunikationskolan och arbetade länge med sitt arbetsprov, den andra sökte i sista minuten.

– Vi träffades när vi pluggade företagsekonomi på Stockholms universitet 2013 och lärde känna varandra när vi gjorde C-uppsatsen tillsammans, berättar Teodor.

Samma vår som de arbetade med uppsatsen fokuserade Teodor parallellt med att få klart sitt arbetsprov till Berghs.

– Jag ville jobba med något kreativt och då var Berghs verkligen top of mind. Jag frilansade och gjorde en del film och foto redan, och ute i branschen var det alltid snack om att det var Berghs man skulle gå om man exempelvis ville jobba på reklambyrå.

OCH HAN SKULLE KNAPPAST BLI BESVIKEN

Tvärtom. Här på Berghs fick Teodor både utlopp för sin kreativitet och möjlighet till att utforska den ännu mer.

– Under det år som jag pluggade här fick vi jobba extremt konkret och praktiskt. Det vi gjorde var hela tiden nytt, spännande och superrelevant. De flesta av våra uppgifter på Berghs var faktiska projekt till kunder. Vi slängdes helt enkelt in i skarpa uppdrag, berättar han.

På Berghs finns möjligheten att prova på olika typer av områden, vilket passade Teodor bra.

– Ett år här innebär att du blir bombarderad med otroligt intensiva kurser som gör att du under tiden upptäcker vad det är du vill göra. Jag tilltalades av idé- och konceptbiten men ville också fortsätta arbeta praktiskt med film och digital design, säger han och tillägger:

– Eftersom våra föreläsare arbetar i branschen får man som elev både kontakter och en insyn i den. De elever som går här arbetar så pass mycket praktiskt under utbildningen att det är enkelt för dem att snabbt komma i funktion på arbetsplatser. Och det vet arbetsgivare om.

Men utbildningen på Berghs blir vad man gör den till, menar Teodor.

– Jobbar man hårt under utbildningen, vilket vi verkligen gjorde, så finns det inga stopp för hur långt du kan gå, vilka kontakter du kan knyta och uppdrag du kan få. Det är helt och hållet vad du gör av det, vilket är häftigt men också tufft. Det är ett sjukt intensivt år eller två, beroende på vilket program du väljer.

UNDER TIDEN SOM STUDENT

började Teodor också att frilansa för skolan inom foto, film, idé och koncept. Han gjorde bland annat videor till Berghs sociala medier. Dessutom höll han då och då föreläsningar inom video och storytelling till företagskunder på skolan. Berghs är en skola som uppmuntrar eget initiativ och driv, berättar Teodor, och för honom var det ingen tvekan om att ta sig an uppdragen.

– Det är sällan skolan håller dig som student i handen utan istället öppnar den dörrar för dig.

När Teodor avslutade sitt år på Berghs blev det dock en något oväntad dörr som öppnades för honom.

– Egentligen var jag inställd på att jag skulle hamna på en reklambyrå. Men när det plötsligt dök upp en tjänst som digital kreatör på Berghs kommunikationsavdelning ville jag prova. Byrå verkade spännande, men den här tjänsten var som skräddarsydd för mig.

Och att kliva genom den dörren visade sig vara helt rätt.

– Jag känner verkligen att jag har hittat hem här, med mixen av att få jobba kreativt i produktionsfasen och att tänka långsiktigt. Vi är ett litet företag och därför har man ganska stora möjligheter att påverka strategi och riktning på Bergs kommunikation och marknadsföring, vilket är hur häftigt som helst.

DESSUTOM FÅR TEODOR ARBETA

tillsammans med sin vän och före detta studiekamrat, David, som är digital strateg på Berghs. Men för David hade drömmen om att gå Berghs knappast varit långvarig när han skickade in ansökan. Den hade snarare varit fyra dagar lång. För det var när Teodor arbetade med sina arbetsprover för Berghs som frågan plötsligt kom upp: Ska inte du också söka, David?

– Jag hade en bild av att Berghs bara var till för folk som gillar Photoshop och det är verkligen inte jag. Jag trivs väldigt bra med att jobba med data och analys, berättar han.

David har förvisso en kreativ ådra och intresse, men är mer lagd åt sifferhållet.

– Många av mina framtidsdrömmar har varit sprungna ur karriärsångest. Jag är ganska pessimistisk och misstänksam av mig, på gott och ont. Jag ville ha jobb efter examen. Därför tog jag reda på vilka yrken som efterfrågades på marknaden och upptäckte att webbanalytiker var en av dem.

När David fick reda på att den ettåriga utbildningen på Berghs visade sig innehålla både design och analys blev det den sistnämnda som gjorde det självklart för honom att söka. Även om det var i grevens tid.

– Jag sov inte så mycket på fyra dagar utan malde på för att få klart det där arbetsprovet.

David kom in och stortrivdes, inte minst av att vara i lokalerna.

– Det är en väldigt entreprenöriell miljö där man får vara lustdriven, man får hitta det man själv tycker är roligt och sitt eget uttryck. Det är en väldigt utforskande studiemiljö och jag tror att det är dit även arbetsmarknaden är på väg. Det handlar om nyfikenhet snarare än erfarenhet när man ska någonstans.

Tiden på Berghs innebar också att David gjorde en inre resa.

– Det var ett helt unikt år. Jag fick lära känna oerhört många människor på ett personligt plan. Jag tror att de flesta som går här går igenom en ganska personlig resa. Jag hittade tillbaka till mitt inre barn med föreläsningar och presentationer, vilket har gjort att jag också har tagit upp teatern som jag höll på med som ung, vid sidan av jobbet.

DIREKT EFTER ÅRET PÅ BERGHS

klev David ut på arbetsmarknaden genom en tjänst som digital marknadsföringsspecialist på en digitalbyrå.

– Jag trivdes okej i början men insåg ganska snart att är man specialist på digital marknadsföring, framför allt AdWords, innebär det främst att man jobbar med excel och en liten del av affären, vilket inte är min grej. Jag var bra på att veta vad jag skulle satsa på för att få jobb, men mindre bra på att inse vad jag tyckte var kul.

Efter sju månader valde David att säga upp sig och starta en frilansverksamhet.

– Jag hoppade utan fallskärm.

Men han hade ändå något i ryggen: det breda kontaktnätverket han skapat under utbildningen på Berghs.

– Vi hade bland annat haft en av Sveriges skickligaste webbanalytiker som lärare på Berghs. Jag hörde av mig till honom och frågade vad han tyckte att jag skulle göra, varpå han föreslog att jag skulle föreläsa på en kurs han höll i.

Att föreläsa på Berghs föll David i smaken och snart fick han jobb som konsult för skolan. Idag arbetar han som digital strateg på kommunikationsavdelningen.

– Redan från början trivdes jag fruktansvärt bra här. Det här är det jag vill göra. På Berghs får jag vara datadriven och specialist samtidigt som jag får tänka strategi, kreativt och långsiktigt. Så jag är på en arbetsplats som kommer att bli svår att lämna, konstaterar han.

Vad som väntar Teodor och David i framtiden återstår att se. En sak är i alla fall säker, den plats de valt att landa på just nu är en plats som knappast står still.

– En stor fördel som vi har med oss, både som elever och som anställda på Berghs, är ett mindset att ständigt lära oss att utvecklas och hänga med. Och det behövs i en bransch som är i ständig förändring, avslutar Teodor.