“Jag vill jobba både som läkare och artist.”

När inte Anna Bergendahl tävlar i Melodifestivalen går hon läkarprogrammet på Örebro universitet. Vi har träffat artisten för att prata prestationskrav, kärleken till fysik och drömmen om att kunna kombinera läkaryrket med artistlivet.

 Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rickard L. Eriksson

Anna Bergendahl var säker redan innan gymnasiet. Hon skulle bli läkare. Men så kom både Idol och Melodifestivalen att bli signifikanta för henne under gymnasieåren och när hon 2010 vann det sistnämnda var det nog många som utstakade en helt annan framtid för den då 18-åriga artisten.

– Jag tvekade aldrig på att jag en dag skulle börja plugga till läkare, men just då trodde jag nog att jag skulle släppa en skiva om året, såsom många av mina idoler, konstaterar Anna Bergendahl och sjunker ner i en av de blekrosa sofforna på Södra Teatern i Stockholm.

Det är tidig onsdagsförmiddag och den efterlängtade vårsolen tränger sig igenom fönstren från Mosebacketorg. Under våren har Anna åter igen gjort succé i Melodifestivalen och nu ska hon släppa ännu mer musik och ge sig ut på turné.

– Jag älskade att vara med i Melodifestivalen i år, inte minst för att det var så många kvinnor i finalen. Jag tyckte om min låt och att numret var starkt. Dessutom är jag en vinnarskalle. I allt. Vare sig jag ska göra en tenta eller om jag tävlar i musik, säger hon ler.

Det blev inte en skiva om året efter den där Melodifestivalvinsten för tio år sedan. Däremot blev det mycket musikskrivande, turnerande och, genom åren, två skivor. Samtidigt släppte hon aldrig tanken på att komma in på läkarprogrammet.

– Även om jag var väldigt fokuserad på artistkarriären skrev jag högskoleprovet två gånger om året. Jag köpte ett program på nätet som var jättebra och jag satt verkligen åtta timmar om dagen och tillslut, efter sju högskoleprov, så gick det.

TROTS ATT ANNA VAR MEDVETEN

om att hon skulle behöva det naturvetenskapliga programmet i ryggen valde hon den samhällsvetenskapliga inriktningen på gymnasiet i Nyköping, där hon växte upp. Dels för att gå tillsammans med sina vänner, dels för att de klassiska naturvetenskapliga ämnena inte lockade särskilt mycket.

– Jag gillade biologi, så klart, men inte de andra naturvetenskapliga ämnena, såsom fysik, kemi och matte. Men det var nog en mognadsfråga för mig. När jag sedan gick naturvetenskapligt basår blev jag nämligen helt kär fysik. Jag är fortfarande kär i fysik. Dock inte kemi.

Drygt fem år efter Melodifestivalvinsten tog Anna klivet från artistbranschen till läkarprogrammet vid Örebro universitet.

– Jag hade börjat inse att musikbranschen är väldigt tuff och att det sällan blir som man vill. Det kändes som att tiden var inne att börja studera.

Hennes förebild är hennes pappa, som är narkosläkare, men så har Anna har alltid haft ett stort intresse för medicin. Något som har drivit henne dit hon är idag: drygt tre av fem och ett halvt år in på läkarprogrammet.

– Jag har inte ångrat en sekund. Läkarprogrammet på Örebro universitet är ganska nytt, men är bland den mest omtyckta läkarutbildningen visar undersökningar bland studenter. Och jag håller med. Örebro har faktiskt också utsetts till Sveriges bästa universitetssjukhus två år i rad.

Hon tror att pedagogiken är en av anledningarna till att utbildningen är så uppskattad.

– Vi studerar utifrån PBL, problembaserat lärande. Det betyder att man hämtar väldigt mycket kunskap själv. Istället för att gå på föreläsningar åtta till fem sitter vi mycket i grupper och diskuterar patientfall. Det blir ett annat mindset när man utgår från problem istället för att från vad en föreläsare har sagt är viktigt, vilket jag tror är bra.

TROTS ATT ANNA TALAR GOTT

om sina hittills avklarade studieår har de också inneburit en del utmaningar.

– Det är en enormt tuff utbildning. Dessutom har nästan alla som går läkarprogrammet väldigt höga krav på sig själva, och jag är inget undantag. Kuggar man på en tenta kanske man får dåligt självförtroende och så har man en omtenta nära nästa tenta, vilket kan leda till en ond spiral. Jag har sett det så mycket hos kursare men också mig själv.

För Anna blev kulmen när hennes pappa för några år sedan blev sjuk. Det tuffa beskedet i kombination med dagligt pendlade mellan Stockholm och Örebro och högt studiotempo satte spår.

– Det blev bara för mycket för mig. Jag drabbades av ångest och panikångestattacker.

I början höll hon sitt psykiska mående för sig själv.

– Att någon skulle få reda hur jag mådde var det värsta jag kunde tänka mig. Det är så mycket skam när det kommer till psykisk ohälsa. Men när jag sedan började prata med kursare upptäckte jag att jag inte var ensam, säger hon och konstaterar:

– Det finns en meta-analys, som Läkartidningen skrivit om, som visar att läkarstudenter är överrepresenterade när det gäller depression och depressiva symtom, jämfört med andra studentgrupper.

Hon tror att orsakerna till det är flera, men att en av dem kan vara att man som läkarstudent kastas in i en värld av sjukdom, död och liv.

– Man berör död och svåra sjukdomar dagligen och det är klart att man påverkas av det. Nu har vi en kurator på vårt campus, vilket är väldigt bra.

För Annas del blev räddningen att tillslut börja prata med andra och ta professionell hjälp.

– Jag tog kontakt med campushälsan och gick i terapi. Sedan tror jag att tiden gjorde mycket. Jag mognade och sänkte kraven på mig själv. Nu har jag skrivit femton tentor och vet att jag klarar dem.

FÖR TILLFÄLLET HAR ANNA TAGIT

en paus från studierna för att satsa på musiken under en period. Men det är just en paus, försäkrar hon.

– Jag kommer aldrig hoppa av läkarprogrammet helt. Det är jätteroligt att plugga. Jag har dock inte platsgaranti nu när jag pausar, men jag kommer hoppa på igen när det finns plats och när jag har tid.

Under denna period lever hon artistlivet fullt ut med allt vad det innebär: intervjuer, musikskrivande, repetitioner, låtsläpp och turné.

– I perioder är artistlivet jättetufft. Det enda man vill ha är ju bekräftelse och det är ibland en bristvara. Men jag älskar musik och jag älskar att vara ute och spela, det ser jag verkligen fram emot.

Med sig på vår- och sommarturnén som snart går av stapeln har Anna sin sambo, Kristoffer Eriksson, som är gitarrist.

– Vi har 13 gitarrer hemma, varav en är min. Helt ärligt gör jag inte så mycket annat än att plugga och spela musik.

I framtiden hoppas hon kunna förena dessa två intressen ännu mer.

– Jag tänker att jag inte kommer att behöva välja. Min dröm är att kunna jobba deltid som läkare och deltid som artist.

Och var hon är om fem år, det är hon ganska så säker på:

– Då har jag släppt en platta, kanske två och har tagit läkarexamen. Jag tror inte jag har en läkarlegitimation än, jag ska hinna med barn någon gång också, säger hon och ler.

Anna Bergendahl

Ålder: 28 år

Bor: Stockholm

Familj: Sambon Kristoffer Eriksson

Gör: Artist och läkarstudent

Aktuell: Med singeln Kingdom come som tog henne till en tredjeplats i Melodifestivalen 2020.