”Gör du som alla andra
får du samma resultat som alla andra”
Text: Anna Grabos Foto: Jenny Hammar
Han är lösningsorienterad, street smart och håller strikta morgonrutiner. 32 år fyllda och driver Nordens största intervjupodd. Nu har han siktet inställt på världen och målet är att bli lika stor som Elon Musk.
SUPERO träffar ingen mindre än Alexander Pärleros, mannen bakom Framgångspodden! Vi ses på Clarion Sign i Stockholm, plåtningen drog ut på tiden och nu återstår 16 minuter innan Alexander ska in på nästa möte. Vilken härlig människa, han känns engagerad, sprudlande av energi och otroligt målinriktad, det är svårt att tvivla på hans framtidsambitioner.
Han började jobba på Mc Donalds
vid 14 års ålder och hade elva extrajobb fram tills han var 19 år. Lumpen genomförde han som röjdykare, ett jobb som innebär att dyka i mörka vatten, leta efter minor och röja dessa med sprängladdning. Sexhundra söker, tjugo kommer in och tio klarar det. Låter det extremt? Ja, och det finns nog inget bättre ord för att beskriva Alexander Pärleros driv. Det är extremt, och det har tagit honom genom många utmaningar dit han är idag.
— Gör du som alla andra, blir du som alla andra och då får du också resultat som alla andra. Kolla hur andra gör och gör precis tvärt om, du måste kunna skita i om folk tycker att du är dum i huvudet.
”Jag sökte alltifrån VD-jobb på Telia till ekonomi- och IT-chefsroller”
Idag är Alexander en otroligt framgångsrik entreprenör som har startat flera bolag, driver nordens största podcast – Framgångspodden, och föreläser runt om i hela Sverige. Karriären startade redan när han var 20 år och han jobbade som säljare på SBS Radio. Ett jobb som han fick genom att göra just precis tvärt om.
— Jag satt en helg och funderade på vad jag skulle bli och bestämde mig för att söka alla jobb jag inte kunde få. Jag sökte alltifrån VD-jobb på Telia till ekonomi- och IT-chefsroller. Det var ju omöjligt, jag hade ju bara gått gymnasiet då, men jag struntade i det.
Rekryteringsfirman som fick in alla Alexanders ansökningar ringde tillslut upp honom. De sa att han inte kunde få något av jobben han hade sökt men att de kanske kunde ha någonting annat som passade honom bättre. De bad att få återkomma.
— Förmodligen reagerade de på att jag gjorde någonting annorlunda, stack ut från mängden. Jag blev direkt taggad och ringde sedan varje vecka för att kolla om de hade något jobb till mig. Plötsligt ringde de upp och sa att jag hade chansen att komma på intervju för ett jobb som säljare, berättar Alexander.
Han gick och köpte en kostym, vek in prislapparna och genomförde intervjun. Fick jobbet och lämnade tillbaka kostymen för att köpa en ny, till reducerat pris på MQ. Ett år senare tjänade han 190 000 kr i månaden och framgångssagan tog fart på riktigt.
Men om vi backar bandet lite,
och ser tillbaka på uppväxten ser vägen inte lika spikrak ut. Med en pappa som drog innan Alexander fyllt 4 år, placering på fosterhem och boenden på flyktingförläggning var uppväxten mest sagt tuff.
— Jag bodde tillsammans med flera andra ungdomar på ett fosterhem när jag var 15. En kille jag bodde med höll på mycket med heroin och dog i en överdos. Jag bestämde mig för att det inte var den vägen jag ville gå, jag skulle göra det bästa jag kunde av mitt liv.
Man kan lugnt påstå att ingenting kom gratis för Alexander när han växte upp. Kanske är det därifrån mycket av entreprenörskapet kommer?
— Jag tror det, jag har varit tvungen att vara lösningsorienterad, driven och street smart. Ville jag ha något var jag tvungen att fixa det själv.
Full fart framåt
Idag är det strikta rutiner som gäller. Alexanders dagar startar redan innan klockan fem varje morgon med träning, vitaminer och en nyttig smoothie. Det här är någonting han aldrig tummar på.
— Något jag märkt i mina intervjuer i podden är att många framgångsrika personer har en sak gemensamt – de startar arbetsdagen tidigare än andra. Man får ett försprång. Det är inte alltid så kul men då gäller det bara att gå och lägga sig tidigare.
Dagarna är fulla av möten, poddinspelningar med tillhörande research och föreläsningar. Nu ägnar Alexander även mycket tid åt att jobba med sin bok som släpps i maj. Det har varit full fart framåt i stort sett hela livet. Jag undrar om han inte är rädd för att bränna ut sig?
— Oavsett hur dagen ser ut håller jag samma rutiner. Jag tränar och äter bra, vilket jag tror är grundstenarna för ett bra liv. Jag kan absolut bränna ut mig på mindre än en vecka. Det är bara att gå och lägga sig en timme senare, äta snabbmat och släng på lite sprit också så börjar hjärtklappningen snart, säger Alexander och berättar att han även cyklar överallt.
— När det är möjligt cyklar jag, året runt. Jag åker nästan aldrig taxi eller Uber, så länge jag kan undvika det är det bra.
Luncherna ska gärna vara veganska och intas helst utan sällskap, något som inte riktigt går ihop med bilden av den extremt sociala Alexander. Han förklarar att det är ett måste:
— Jag måste ta alla chanser jag får att vara ensam. Det är rätt skönt att komma ifrån allting en liten stund och ladda om, det är också en del i att få ett bra liv.
”Att få ett bra liv”
är någonting som är svårt att definiera, och kanske hänger det inte alls ihop med framgång. När jag frågar Alexander om hur han ser på saken kommer svaret med stor eftertänksamhet.
— När jag började med Framgångspodden jagade jag de gäster som tjänade mest pengar. Det innebar hög status för mig då. Nu, efter att ha intervjuat ungefär 160 gäster, inser jag att framgång är någonting helt annat. Att hitta det man är bra på, göra det bra och sedan ge bort det till andra – det är framgång för mig. För att få ett bra liv måste du ägna dig åt någonting som är meningsfullt och sprida det vidare.
Framtidsplanerna går hand i hand med det Alexander beskriver. Han vill göra världen lite bättre.
— Jag vill vara en röst som hjälper andra att hjälpa sig själv. I podden gör jag det genom att förmedla det mina gäster berättar om. Jag är en röst i Sverige men jag vill bli en röst i världen. Jag vill stärka mig på Youtube, lansera min bok i hela världen och åka ut på stora föreläsningsturnéer. Jag vill göra skillnad, säger han och berättar att Elon Musk är förebilden.
Är du aldrig rädd för att misslyckas?
— Inte längre. Man måste vara orädd och våga gå sin egen väg, även om det innebär att man blir utstött. De som lyckas har ju säkert haft hundra misslyckanden innan, kanske har man drivit tre företag som gått i konkurs men det fjärde blir en succé. Det är bara att nöta på, säger Alexander.
Det är inte svårt att förstå att ett av hans favoritcitat är ”hårt jobb slår alltid talang när talang inte jobbar hårt”.
Något sista tips till studenter som vill nå framgång?
— Många kanske pluggar eller gör olika grejer för att man tror att man borde, att omgivningen förväntar sig att man ska bete sig på ett visst sätt. Det gäller att hitta sin egen väg och förstå vad man själv vill. Vad har jag passion för, vad vill jag ägna mitt liv åt? Kan jag gå mot strömmen gör jag det. Skit i vad andra tycker!