Akademikernas a-kassa
– ett viktigt kugghjul i samhället

Text: Elin Liljero Eriksson Foto: Rikard L. Eriksson

På Akademikernas a-kassa verkar man för att ge ekonomisk trygghet och service till akademiker i arbetslivet. Att få göra skillnad i människors vardag på det sättet är något som gör dem till en lika avgörande som attraktiv arbetsgivare.

Det är måndag morgon och för Victor Mossberg, som arbetar som försäkringshandläggare på Akademikernas a-kassa, väntar en arbetsdag av att granska veckans kommande utbetalningar.

– Ikväll körs bankfilerna av alla utbetalningar som ska göras på torsdag, så just idag prioriterar jag att se till så att dessa är korrekta. Det innebär att jag inte hanterar några nya ärenden idag, vilket jag ägnar mig åt under veckans övriga dagar, berättar han.

Victor Mossberg blev färdigutbildad jurist från Stockholms universitet för drygt ett år sedan och hade redan då siktet inställt på att arbeta med arbetsmarknadsfrågor på något sätt.

– Jag har länge varit intresserad av både arbetsrätt och den här typen av försäkringsrätt.

För fyra år sedan fick han sommarjobb på Akademikernas a-kassa och det var så det började. Man sökte servicehandläggare som skulle svara i telefon och på mejl hela sommaren, vilket passade Victor som handen i handsken. När sommaren var över hade han inte bara fått arbetslivserfarenhet utan också en gedigen utbildning i den ganska så avancerade arbetslöshetsförsäkringen.

– Jag fick lära mig väldigt mycket. De lade verkligen ner otroligt mycket kraft och energi på mig trots att de bara hade tagit in mig över sommaren, det gillade jag.
Den goda eftersmaken från sommarjobbet gjorde sig påmind när han strax efter att han tagit examen såg att Akademikernas a-kassa sökte handläggare.

– Under studietiden arbetade jag i stort sett hela tiden parallellt och fick känna på olika typer av arbetsgivare och Akademikernas a-kassa stack ut lite extra. Det är både en seriös och generös arbetsgivare som har ordentliga strukturer och processer för allt.

Som försäkringshandläggare har Victor Mossberg en mångfacetterad roll, men övergripande handlar den om att besluta om ersättning och få ut pengar till de medlemmar som har rätt till det.

– Jag hanterar människors ansökan om ersättning, helt enkelt. Det kan medföra olika svårighetsgrader i utredning och varierar kraftigt beroende på vad det är för typ av ärende. Min uppgift är också att se till att arbetslöshetsförsäkringens regler följs under tiden som personen i fråga har a-kassa. Att se till att utbetalningarna är korrekta är vår skyldighet.

Varje vecka rapporterar de medlemmar som är arbetslösa genom tidrapporter.

– Tidrapporterna har en strikt koppling till utbetalningarna. Inkommer inga tidrapporter, kommer inga utbetalningar. Arbetet sker i samarbete med andra myndigheter, till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, genom att våra system interagerar med varandra.

Victor Mossberg berättar att han dagligen påminns om det betydelsefulla kugghjul Akademikernas a-kassa är i samhället, vilket är en stor drivkraft till att han trivs på jobbet.

– Jag brinner för en vardag där jag kan bidra till något större, till samhället. Det har jag verkligen fått kvitto på. Eftersom många har blivit arbetslösa för första gången det senaste året så innebär det att oron ökar hos medlemmarna. I det känner jag att jag verkligen kan bidra och hjälpa människor, avslutar han.

Det är måndag morgon och för Victor Mossberg, som arbetar som försäkringshandläggare på Akademikernas a-kassa, väntar en arbetsdag av att granska veckans kommande utbetalningar.

– Ikväll körs bankfilerna av alla utbetalningar som ska göras på torsdag, så just idag prioriterar jag att se till så att dessa är korrekta. Det innebär att jag inte hanterar några nya ärenden idag, vilket jag ägnar mig åt under veckans övriga dagar, berättar han.

Victor Mossberg blev färdigutbildad jurist från Stockholms universitet för drygt ett år sedan och hade redan då siktet inställt på att arbeta med arbetsmarknadsfrågor på något sätt.

– Jag har länge varit intresserad av både arbetsrätt och den här typen av försäkringsrätt.

För fyra år sedan fick han sommarjobb på Akademikernas a-kassa och det var så det började. Man sökte servicehandläggare som skulle svara i telefon och på mejl hela sommaren, vilket passade Victor som handen i handsken. När sommaren var över hade han inte bara fått arbetslivserfarenhet utan också en gedigen utbildning i den ganska så avancerade arbetslöshetsförsäkringen.

– Jag fick lära mig väldigt mycket. De lade verkligen ner otroligt mycket kraft och energi på mig trots att de bara hade tagit in mig över sommaren, det gillade jag.
Den goda eftersmaken från sommarjobbet gjorde sig påmind när han strax efter att han tagit examen såg att Akademikernas a-kassa sökte handläggare.

– Under studietiden arbetade jag i stort sett hela tiden parallellt och fick känna på olika typer av arbetsgivare och Akademikernas a-kassa stack ut lite extra. Det är både en seriös och generös arbetsgivare som har ordentliga strukturer och processer för allt.

Som försäkringshandläggare har Victor Mossberg en mångfacetterad roll, men övergripande handlar den om att besluta om ersättning och få ut pengar till de medlemmar som har rätt till det.

– Jag hanterar människors ansökan om ersättning, helt enkelt. Det kan medföra olika svårighetsgrader i utredning och varierar kraftigt beroende på vad det är för typ av ärende. Min uppgift är också att se till att arbetslöshetsförsäkringens regler följs under tiden som personen i fråga har a-kassa. Att se till att utbetalningarna är korrekta är vår skyldighet.

Varje vecka rapporterar de medlemmar som är arbetslösa genom tidrapporter.

– Tidrapporterna har en strikt koppling till utbetalningarna. Inkommer inga tidrapporter, kommer inga utbetalningar. Arbetet sker i samarbete med andra myndigheter, till exempel Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, genom att våra system interagerar med varandra.

Victor Mossberg berättar att han dagligen påminns om det betydelsefulla kugghjul Akademikernas a-kassa är i samhället, vilket är en stor drivkraft till att han trivs på jobbet.

– Jag brinner för en vardag där jag kan bidra till något större, till samhället. Det har jag verkligen fått kvitto på. Eftersom många har blivit arbetslösa för första gången det senaste året så innebär det att oron ökar hos medlemmarna. I det känner jag att jag verkligen kan bidra och hjälpa människor, avslutar han.

 

Har du arbetat och nu studerar? Eller extrajobbar du under studierna? Då ska du vara med i a-kassan.

Bli studentmedlem redan nu!