När gjorde du senast något för vår planet? Att bidra till en bättre värld behöver inte vara så krävande som det låter. Ingen räknar med att du ska stoppa den globala uppvärmningen eller halvera koldioxidutsläppen i norra Europa. Däremot kan alla göra lite för att dra sitt strå till moder jord. Här är fem tips på hur du kan tweaka din vardag för att bidra till en bättre värld.

1. Köp begagnat

Det kostar en hel del energi att producera nya varor i dagens konsumtionssamhälle. Att börja handla mer second hand och begagnat kan alltså göra en stor skillnad. Köp begagnad kurslitteratur på till exempel campusbokhandeln eller kläder på Myrorna för att få en gladare plånbok och planet.

2. Stäng av apparaterna

Dina kontakter drar ström även i stand by-läge. Alltså behöver du, dels stänga av apparater när de inte används, men också dra ut kontakten när du till exempel går hemifrån eller sover. Din speldator måste inte stå på under dina föreläsningar så att du kan gejma en minut snabbare när du kommer hem. Som student så vet du dessutom hur najs det är att spara lite pengar på räkningen.

3. Skaffa inte bil

Att det är bättre att åka kollektivtrafik än att köra bil har du förmodligen koll på. Och det är ännu bättre att ta cykeln. Även om det är självklart så är det värt att påminna om. Och för all del, klappa dig själv på axeln om du väljer cykeln eller promenader före andra fordon. Miljön älskar dig!

Läs mer om Trafikverkets rekommendationer här.

4. Ge dina saker en andra chans

Det finns många tillfällen där det är värt att ge varor en andra chans istället för att slänga. Ja, jag tittar på dig Beer Pong-mästaren som går igenom fler plastmuggar på en vecka än medelsvensson gör på ett decennium. Återanvänd plastmuggar. Laga möblerna istället för att slänga dem. Och glöm inte att bäst före-datumet på matvarorna är en rekommendation, inte en regel.

5. Välj fossilfri energi

Fossilfri energi innebär att du använder el som inte kommer från källor som släpper ut koldioxid. Exempel på förnybara och fossilfria källor är vattenkraft och vindkraft. Genom att skriva på ett elavtal som endast använder rena kraftkällor bidrar du till en renare värld utan att du egentligen behöver göra något. Smidigt, och effektivt!

Hos Fortum kan du lära dig mer om hur du kan bidra till en renare värld genom att välja rätt sorts el.

Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du tecknar elavtal.