Följ Unga Aktiesparares tips och investera framgångsrikt!

  1. Förstå vad du köper

Köp bolag som du förstår dig på, då kan du göra din egen analys.

  1. Håll dig informerad

Häng med i vad som händer, så blir ditt sparande bättre och roligare.

  1. Spara långsiktigt

För att ta del av aktiemarknadens långsiktiga tillväxt måste du som sparare vara lika långsiktig – investera aldrig pengar på börsen som du behöver inom en snar framtid.

  1. Spara regelbundet

Det är omöjligt att veta när det är som ”billigast” och ”dyrast” på börsen. Spara regelbundet, gärna varje månad, så får du ett bra snittpris och handlar både när det är dyrt och billigt.

  1. Sprid risken

Satsa inte allt på samma kort. Minska din risk genom att investera i olika företag, branscher och marknader.

Matlådan som gör dig till miljonär

Hur mycket sparar man egentligen på att ta med sig matlåda till skolan istället för att äta lunch på studentrestaurangen?

Låt säga att du pluggar 48 veckor per år. Om vi räknar på att en genomsnittlig utelunch kostar 80 kr blir det 19 200 kr/år. Enligt Konsumentverket går en genomsnittlig medtagen lunch på 29 kr, alltså 6 960 kr/år. Du sparar alltså 12 240 kr/år = drygt 1000kr/månad.

Om du istället investerar 1000kr/månad i 25 år med en avkastning på 9% så har du över en miljon kronor efter dessa år, trots att du bara har sparat 250 000kr.*

* Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i en fond kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.