Kriminalvården har du säkert hört talas om, men vet du vad som sker inne på fängelset och hur allting fungerar? Som tur är har Kriminalvården besvarat flera frågor som man kan tänkas ha. Får man exempelvis ha sex i fängelset och hur vanligt är det att man rymmer därifrån egentligen? Om du är mer intresserad av hur livet i fängelset ser ut, har Kriminalvården besvarat hela 123 frågor som du kan läsa på deras hemsida!
1. Hur vanligt är det att någon faktiskt rymmer?
Väldigt ovanligt faktiskt! Från de fängelser som har allra högst säkerhet finns nästan inga rymningar alls. Från fängelser med lägre säkerhet handlar det om något enstaka fall varje år. Från fängelser som inte har mur eller stängsel, alltså den lägsta säkerhetsklassen, är det lättare att ta sig ur, men de intagna där har ofta elektronisk fotboja så ingen går obemärkt förbi. Oavsett säkerhetsklass så är Kriminalvårdens mål att skapa en miljö där de intagna inte ska vilja rymma, såklart.
2. Får man ha sex?
Ja, tänka sig! Men självklart ska det alltid finnas samtycke mellan två personer. I fängelser finns speciella besöksrum och besökslägenheter där de intagna kan vara ifred med den som hälsar på. Under pandemin gäller dock förändrade villkor för besök, vilket kan påverka hur besöket genomförs, såklart.
3. TV, gratis mat, egen cell – varför daltas det så mycket med brottslingar?
Att ta ifrån någon friheten innebär en stor begränsning för en människa. Att inte själv kunna bestämma över vad man ska göra på dagarna, vilka man ska umgås med, när man får gå ut eller när man får äta, att vara tvungen att vara inlåst – detta är det hårdaste straff vi har i samhället. Kriminalvården ska inte ytterligare straffa en person under fängelsetiden utan använda tiden till att förbereda personen på ett liv i frihet.
4. Kan man köpa godis?
Ja det kan man! Det finns en kiosk som säljer tidningar, godis, fikabröd, cigaretter och annat. Men den är inte öppen lika ofta som en vanlig kiosk ute på stan. På vissa fängelser får man själv gå och handla. På andra ställen får man beställa och så levereras det man har köpt till avdelningen. Man handlar för de pengar – 13 kronor i timmen – som man får när man jobbar eller pluggar i fängelset.
5. Betyder livstid verkligen resten av livet?
Ibland, men det är ovanligt. Efter tio år i fängelse kan man ansöka om att få ett tidsbestämt straff, det vill säga att livstid omvandlas till ett bestämt antal år. Det är Örebro tingsrätt som fattar det beslutet. Inför beslutet ger Kriminalvården sin åsikt om hur den som sitter i fängelse har skött sig och vilket socialt nätverk hen har på utsidan. Om tingsrätten säger nej till att tidsbestämma straffet kan den som sitter i fängelse lämna in en ny ansökan efter ett år igen. Hoppet är det sista som lämnar!
Är du intresserad av att veta så hittar du svaren på 123 frågor på Kriminalvårdens hemsida!
Du vet väl förresten att Kriminalvården är på jakt efter dig som vill arbeta som kriminalvårdare? Sök ett jobb som gör samhället säkrare för alla! Du får ett halvt års utbildning med lön från första dagen. Hitta de lediga tjänsterna här!
Källa: Kriminalvården.se