Vi har alla fått höra att mobilen är en bov när det gäller att ta tid och fokus från plugget. Vi tycker att det är dags att ändra på det. Dessa fem appar hjälper dig att fokusera, planera och lära dig bättre. Vi tipsar även om en app där du kan snoozea mobilen, om du verkligen inte kan låta bli att gå in på de appar som tar tid och energi istället för att ge, smart va?
Text: Hanna von Zweigbergk
1. Trello
Trello är fantastisk om du har många uppgifter att hålla koll på. Du skapar enkelt en tavla där du kan lägga in kort med information på, som du kan dra genom olika stadier. Du kan t.ex. dra en uppgift till ”Att göra” – ”Påbörjad” – ”Klar”. Helt fantastiskt!
Är du en person som har flera olika uppgifter att göra är detta den perfekta appen. Det går även att dela med sig av en tavla till en pluggkompis om ni arbetar i grupp.
Trello är gratis och finns för Windows, Android och iOS
2. Teamweek
Om du inte gillar Trello kommer du kanske fastna för Teamweek. Teamweek används för att lättare arbeta i grupp. Ni kan planera när ni ska träffas, vem som ska göra vad, sätta upp deadlines osv. Du kan även ställa in hur många timmar du förväntas lägga på en uppgift, smidigt när du vill se hur många timmar som läggs på vad varje vecka. Teamweek är gafiskt snygg och enkel att använda. Genom att använda sig av färger och block blir planeringen visuell och du ser alltså dina uppgifter mer i sin helhet. Du kan se ditt schema i 3 månaders-vy, månadsvy, vecko-vy eller dags-vy.
Teamweek är gratis och finns för Windows, Android och iOS
3. Duolingo
Läser du en språkkurs eller vill du lära dig ett nytt språk som du kan sätta på CVt? Duolingo gör lärandet till ett spel och använder sig av repetition för att man lättare ska komma ihåg vad man har lärt sig. I början får du lära dig lättare fraser och ord, du sätter upp mål för dagen och vinner priser om du uppfyller målen 10, 20 eller 30 dagar i rad. Du ställer enkelt in om du vill sätta upp ett mål på en eller flera lektioner om dagen. (Tips! Vill du känna dig duktig? Sätt in målet en kurs per dag, då får du lättare priser – och du kan alltid göra fler än en kurs per dag om du känner för det.)
Duolingo är gratis och finns för Windows, Android och iOS
4. Free Graphing Calculator
Perfekt app för att rita grafer, den är dessutom en vetenskaplig kalkylator som visar beräkningar. Genom att se beräkningarna förstår du lättare hur dessa är gjorda, smidigt när du ska lära dig!
Free Graphing Calculator är gratis och finns för Android och IOS
5. ClearLock
Kan du inte plugga utan att ta upp mobilen för att kolla vad din bästa vän har ätit till frukost idag? Med ClearLock kan du blockera appar som distraherar dig från hemtentan eller uppsatsen. När du installerar appen väljer du enkelt vilka appar som du vill blockera och hur länge. Apparna du väljer kommer du inte att komma in på hur mycket du än försöker. När du väl har ställt in blockeringen kommer du inte att kunna ta bort den förrän tiden har gått ut, det enda sättet är att tvångsomstarta mobilen (och det känns ju onödigt?!). Du måste helt enkelt vänta tills blockeringen har upphört innan du kan gå in och kolla dina notiser på t.ex. Facebook eller Instagram. Smart tycker vi!
ClearLock finns för Windows och Android
6. Google Drive
Google har alltid varit en favorit när det gäller användarvänlighet. Med Google Drive kommer du åt alla dina filer (som t.ex. bilder och dokument) från alla dina enheter; dator, surfplatta och smartphone. Är du uppkopplad mot internet sparas allt i molnet, du jobbar alltså alltid med senaste versionen. Google Docs är drömmen för grupparbeten, då alla jobbar i samma dokument men från olika enheter.
Google Drive är gratis (upp till 15 GB lagring) och finns för Windows, Android och IOS
7. Evernote
Vill du samla alla dina anteckningar på ett och samma ställe? Då är Evernote appen för dig. Du kan både skriva nya anteckningar och scanna in handskrivna anteckningar.
Allt är dessutom sökbart! Med appen kan du även göra checklistor, spara saker som finns online, rita/kommentera i inscannade dokument och mycket mer.
Evernote är gratis och finns för Windows, Android och IOS
8. Office Lens
Med Office Lens tar du enkelt bilder av whiteboardtavlor, boksidor eller annan text för att sedan få ett redigerbart dokument. Har du alltid velat söka efter ord i din kurslitteratur? Scanna bara in sidorna och sök sedan efter det ord du letar efter.
OfficeLens är gratis och finns för Android och IOS
9. Minutiae
Less på det sociala? Trött på alla perfekta flöden? Med appen Minutiae får du ett ärligt osocialt flöde av dina egna minnen, perfekt när du vill minnas att vardagen är en stor del av ditt liv – allt är inte resor till New York och shoppingturer i Milano.
Appen ger dig en notis, slumpmässigt under dagen, och du får då en minut på dig att ta upp mobilen och ta ett kort på ögonblicket du befinner dig i. Det kan vara på jobbet, i skolan eller på tunnelbanan. Alla ögonblick som inte passar in i det perfekta flödet samlas i din Minutiae-app och du kan se tillbaka på autentiska bilder av ditt liv.
Minutiae är gratis och finns för Android och IOS
10. WeStudents
I WeStudents-appen hittar du ditt Student-ID och hundratals lokala och nationella erbjudanden. Det bästa med appen är att du lätt kan ändra till den stad du befinner dig i för stunden, och ta del av de studenterbjudanden som finns just där.
Erbjudanden varierar från stad till stad och ger dig alltid de bästa lokala studenterbjudandena. Allt från Waynes Coffée, Subway, Sushi Yama och Jack & Jones till Plantagen och Campusbokhandeln.
WeStudents är gratis och finns för Android och IOS